Вече са ясни всички победители в конкурса Huawei Next Image Awards за района на Централна и Източна Европа и Скандинавието - вчера бяха обявени снимките-победители в регионалния конкурс. 

Фотографи от 20 страни изпратиха 67 610 кадъра, като над 6000 бяха от България – една от най-активните държави, участващи в конкурса. Те събраха общо 956 326 гласа. Конкурсът беше разделен в 6 основни категории, като най-много снимки - 26 649, участваха в категорията Nature. 

За България обаче най-печеливша се оказа категорията Check-In, в която български участник с профилно име emiliobgr спечели първото място със снимката си "Sir Archibald", с описание #sirarchibald and morning fog in Varna, Bulgaria. 

Победителят взима всичко 

Конкурсът предложи стойностни награди за всички победители. Наградата е голямо признание, както за участващите професионалисти, така и за аматьорите, като разбира се най-голямата награда за всички е признанието на хората.   

Голямата награда в конкурса - Grand Prix Award, печели Rekapavo от Унгария със снимката си „Art & Leukemia”. Rekapavo е избран от журито сред много други участници, за да получи не само парична награда на стойност 10 000 евро, но и лаптоп Matebook X, както и екскурзията „Фотографска експедиция в Италия“, спонсорирана и организирана от National Geographic. Освен това, той получава специална публикация в престижното списание. Това е снимкaта, която е избрана от журито сред всички качени на сайта и е получила най-голям брой гласове от феновете. 

Категории и победители 

Носителите на първа награда във всяка от категориите, сред които и emiliobgr, печелят Huawei Matebook X, публикация в National Geographic и 2000 евро. Ето и имената на авторите с най-добрите снимки в отделните категории, които участваха:

Check-In – откриването на нови места и преживявания

Първо място в категория Check-in е за автора emiliobgr от България със снимката „Sir Archibald”

Faces – експериментират с идентичност и силата на портретната фотография

Първо място в категория Faces e за costin.mocanu от Румъния и снимката  „The rainy day“

Good Night – заснемане на моменти при слаба светлина

Първо място в категория Good night е за автора Wes.MW от Полша със снимката „Caught in a beam of light”

Hello, Life! – споделяне на емоции или вдъхновения от ежедневни преживявания

Първо място в категория Hello, Life! е за автора costin.mocanu от Румъния със снимката „Solo”

Nature – флора, фауна и пейзажи в най-естествения им вид

Първо място в категория Nature е на автора Biктор от Украйна със снимка „untitled” 

Story Board – да разкажеш една история в 9 кадъра или серия от снимки, които показват интересна и вълнуваща история

Първо място в категория Storyboard е за zdenek-dvorak от Чехия със снимката „Moments from the life of my daughter”