Не на всички е известно, че в Античността,

още със зараждането си, Олимпийските игри са били съпровождани и от грандиозни състезания между представители на различните видове изкуства – поети, музиканти, певци и артисти. Възродените през 1896 г. съвременни Олимпийски игри запазват тази традицията. Така изкуствата са били част от официалната програма на Олимпиадата до 1948 г.

За жалост оттогава

надпреварите се провеждат изцяло и единствено в областта на спорта. Прекрасно е обаче, че днес сме съвременници и, надявам се, зрители на възраждането на Олимпийските прояви от света на изкуството. Редом с разгорещените мирни битки по стадионите, пистите, басейните и спортните зали, можем да станем свидетели и на мащабен брой артистични събития.

В столицата на Обединеното кралство са пристигнали близо 20 хил. артисти

от повече от 200 държави. Те ще участват в около 1000 събития, от които точно 137 ще бъдат творби, показани пред публика за пръв път – премиери в чест на Олимпийските игри.

Тук му е мястото с гордост да отбележа

и участието на нашите петима български певци в сформирания специално за Олимпиадата в Лондон хор "Младите гласове". Неговият създател – световно известният диригент Ричард Фростик, впечатлен от вокалните качества на българите, включва нашите таланти сред 110-те английски и бразилски изпълнители. Разбираемо е участието на кариоките, тъй като следващите Олимпийски игри ще бъдат в Бразилия.

Накратко: Олимпийски Лондон е вече озарен

от много музика, зрелищни спектакли – балет, театър, кинопрожекции, модни дефилета, авангардни изложби на открито, концерти, включващи ренесансова, барокова и съвременна музика.

Хубавото е, че на тези Олимпийски игри

стотиците хиляди щастливци, пристигнали в Лондон, вече се радват и възхищават от атлетизма и върховните спортни постижения на младостта, а заедно с това гледат, слушат, наслаждават се и адмирират артистизма и непреходното – шедьоврите на човешкия гений в областта на изкуствата.

Лондонската Културна олимпиада, вярвам, ще бъде истински празник на човешкия дух и на олимпийските непреходни ценности.