В началото на всяка година медиите по целия свят отразяват бляскавата церемония по раздаването на наградите “Оскар” - от червения килим, часове преди началото, до закриването на церемонията. По-късно през годината обаче има друго събитие, което не получава необходимото внимание извън САЩ - наградите “Еми”.

Снимка: Getty Images

От една страна е разбираемо защо наградите “Еми”, награждаващи различни американски телевизионни предавания, които ние не сме чували и вероятно не биха представлявали интерес за българските зрители, не предизвикват вълнение като “Оскар”-ите. От друга страна обаче голяма част от сериалите са на едно дистанционно разстояние, благодарение на стрийминг платформите, които набират все по-голям популярност.

Тази година Netflix задминаха HBO по номинации, но потребителите на HBO GO (най-популярната платформа в България) могат веднага да гледат сериала “Пазителите”, който получи 26 номинации.

Телевизията и сериалите отдавна надминаха киното

Ако ви е писнало от роботите и супергероите, които превзеха кината през последните години и искате да се потопите в интересна история с добре развити персонажи, ще ги намерите не в киносалоните, а у дома си. Малките пазари като България предпочитат да прожектират по-касови филми, за да привлекат повече хора и наистина качествените неща или се задържат на екрана само седмица-две, или изобщо не идват.

От своя страна стрийминг платформите не печелят от всеки филм или сериал по отделно, а от продължаване на абонаментите. И за да постигнат това, трябва да се стремят да предлагат на потребителите си интересно, качествено и разнообразно съдържание.

Снимка: Getty Images

По тази причина през последните години има истински бум на сериали, минисериали и филми, които са предназначени директно за малкия екран. Сигурно си спомняте, че миналата година големият режисьор Мартин Скорсезе избра да направи новия си филм с участието на Робърт де Ниро и Ал Пачино директно за Netflix.

Част от тези филми може да стигнат до номинация за “Оскар” (доста трудно, защото има изисквания, които е трудно един филм за домашно гледане да спази), но за повечето най-престижните награди остават “Еми” и “Златен глобус” (и двете церемонии не се излъчват в България). Така все по-често ще ставаме свидетели филми като “Черната пантера” да получават номинации за “Филм на годината”, докато истински качествени неща остават извън “Оскар”-ите.

Младата актриса Зендая е номинирана за пръв път за ролята си в драмата "Еуфория" на HBO
Снимка: Getty Images

Сериалите няма как да бъдат номинирани за “Оскар”, както и, което е по-тъжно, минисериалите, а те са може би най-добрият начин за разказване на история - имат всички качества на пълнометражния филм, но без ограниченията за време.

Големите актьори се насочиха към телевизията

Някога се смяташе, че когато един актьор стане много популярен в телевизията, следващата логична стъпка е да иде в киното, а когато кариерата му започне да залязва, е време пак да се върне в телевизията. Днес не е така, сериалите вече са толкова популярни, че актьори на върха на славата си се насочват към тях.

Снимка: Getty Images

И тъй като телевизиите и стрийминг компаниите не могат да си позволят да плащат същите суми, като големите студиа (дори Netflix не биха могли да правят повече от един филм като “Ирландецът” годишно), може да сте сигурни, че актьорите са избрали ролята, защото наистина са харесали историята и смятат, че си заслужава.

По тази причина тази година в номинациите за наградите “Еми” е пълно с големи холивудски звезди, някои от които с награда “Оскар”, които сега се борят за телевизионната награда “Еми”.

На следващата страница може да видите кои носители и номинирани за “Оскар” за пръв път получават номинация за наградата “Еми” >>>

Големи холивудски актьори с “Оскар” или номинация за “Оскар”, които за пръв път имат шанс да спечелят “Еми”

 

Кейт Бланшет

Снимка: Getty Images

6 номинации за “Оскар”, от които е спечелила 2 награди

Кейт Бланшет е една от най-големите холивудски актриси, така че може би ще се изненадате от избора ѝ да участва в биографичния минисериал “Мис Америка”, който може да гледате още сега в HBO GO.

В сериала, благодарение на който е номинирана за главна женска роля, тя играе консервативната Филис Шлафли, която е една от водещите фигури в антифеминисткото движение през 70-те години.

Кристофър Уолц

Снимка: Getty Images

Две номинации за “Оскар”, като е спечелил и двете

За съжаление няма как да гледаме Кристофър Уолц в късометражния “Най-опасната игра”, в който си партнира с Лиъм Хемсуърт, въпреки това си заслужава да го отбележим и не само защото това е първата номинация за “Еми” за носителя на две награди “Оскар”, но и защото краткият сериал е в много любопитен формат.

Всеки епизод е дълъг само около 7 минути, което ще рече, че целият сериал е около час и 40 минути - времетраенето на един не много дълъг филм. Въпреки това кратко време на екрана, Уолц успя да заслужи първата си номинация за престижната телевизионна награда.

Октавия Спенсър

Снимка: Getty Images

3 номинации за “Оскар”, от които е спечелила 1

Тя е една от най-известните съвременни чернокожи актриси и след като покори “Оскар”-ите и Златните глобуси, сега се е насочила към “Еми”-тата.

Тя участва в минисериала на Netflix “Собственоръчно” (Self Made), който в 4 епизода разказва за живота на впечатляващата мадам Си Джей Уокър, която със собствени усилия в края на 19-и век изгражда империя за продукти за коса. Това я превръща в първата жена в САЩ, която става милионер със собствени усилия и то във време, на изключителна дискриминация както към жените като цяло, така и към афроамериканците.

Тайка Уайтити

Снимка: Getty Images

3 номинации за “Оскар”, от които е спечелил 1

Нито една от трите номинации за “Оскар” на Тайка Уайтити не е като актьор, но въпреки това трябва да му признаем, че “Оскар”-ът, който спечели миналата година за великолепния “Джоджо Заека”, си е напълно заслужен.

Тази година има шанс да спечели и награда “Еми”, след като озвучи един от героите в излючително успешния “Мандалорецът” - най-успешният сериал на новата стрийминг платформа на “Дисни”, която все още не е достъпна в България.

Лупита Нионго

Снимка: Getty Images

1 номинация за “Оскар”, която спечели

През 2013 г. Лупита Нионго стана първата чернокожа жена с африкански произход (родителите ѝ са от Кения), която печели “Оскар” в каквато и да е категория. Тя спечели за поддържаща роля в “12 години робство”.

Сега Лупита е номиниран в категорията за разказвач (глас зад кадър) заради документалния филм “Съдба” на Discovery Channel.

Дев Пател

Снимка: Getty Images

1 номинация за “Оскар”

Дев Пател не е печелил “Оскар”, но беше номиниран за ролята си в драмата “Лъв: Стъпки към дома”.

Сега има за пръв път шанс да спечели “Еми” за ролята си в сериала “Съвременна любов”, който разглежда сложните взаимоотношения между хората в днешно време. Пател участва в два епизода на сериала. Друга голяма звезда и носителка на “Оскар”, която също се появява в два епизода, е Ан Хатауей. Сериалът е на Amazon и не може да се гледа на популярните в България стрийминг платформи.

Ана Кендрик

Снимка: Getty Images

1 номинация за “Оскар”

Ана кендрик става известна с ролята си в “Здрач”, а през 2010 г. получава номинация за “Оскар’ за филма “Високо в небето”, където звезда е Джордж Клуни.

Сега симпатичната актриса е напът да се превърне в истинска звезда, но не във високобюджетен филм или в партньорство с друга звезда на големия екран, а с главна роля в сериала “Любовен живот”. Може да гледате романтичната комедия на HBO GO.