Acid Mothers Temple са истинска легенда – в не един и два жанра в авангардния рок на 20 и 21 век. Създадени в средата на 90-те като (аморфен) психеделик-прогресив-импро-пънк-транс-ембиънт-джаз колектив, днес в дискографията си имат десетки албуми, всеки от които представлява частичка от един огромен пъзел, почти невъзможен за обемане - за нареждане въобще не говорим.

В различните студийни и концертни варианти на формацията през годините участват музиканти като прогресив-рок класиците Gong, Ямамото Сеичи, Дамо Сузуки, пънкарите Afrirampo и барабанистът на Ruins Тацуя Йошида - за когото се носят слухове, че също ще гостува на „Аларма Пънк Джаз“ по-късно през годината.

В София на 26 септември идват като квинтет - роденият в Осака Макото Кавабата (китарa, глас, синтове), Хироши Хагаши (синтезатори, арфа), Мицуко Табата (китари, китарни синтове), Такаши Учида-Wolf (бас) и Сатоши Сакамото (барабани).

"Аз съм нещо като радио тунер" – казва японският авангардист и съосновател на легендарната психеделик-рок формация Макото Кавабата. – "Звуците идват отнякъде... Опитвам се да ги уловя от своя Космос и след това да ги изсвиря на хората. Това е всичко… А с оглед на това, къде по-добре би стоял един концерт на Acid Mothers Temple, ако не именно в рамките на фестивал като "Аларма Пънк Джаз"?

Acid Mothers Temple стъпват за първи път по-сериозно на Балканите за почти четвъртвековното си съществуване, а за „Аларма“ те увенчават една изключително силна японска серия – припомняме, че за последните 12 месеца в рамките на фестивала гостуваха аудио-визуалният артист Тацуру Араи, Йошио Мачида и Майко Дате (със спектакъла Sound Is Body, Body Is Sound) и най-влиятелният краут-рок вокалист от 70-те насам – Кенджи „Дамо“ Сузуки (между другото, близък приятел на Acid Mothers Temple). За музикантите това турне е точно след първите им участия в Нова Зеландия – един съвсем нов опит за тях – и след лятното солово европейско турне на китариста Макото Кавабата с авангард-пънк барабанистката Pikacyu от Afrirampo.

Вратите на клуба на 26 септември (вторник) отварят в 21:00 ч., като преди гостите от Япония точно в 21:30ч. на сцената ще излязат мат-рок/пост-рок чудовищата Mental Architects трио, което няма аналог в българската музика и чийто нов албум Ascend е едно от най-силните произведения, създавани (в рамките на жанра, а и извън него) въобще през 2017г. 

Европейското турне на групата, чието пълно наименование в настоящия й състав е Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O., започна в края на миналата седмица, като българската дата е 26 септември от 21 ч. в столичния клуб *Mixtape 5*, B-Side на бул. „България“ 1 в подлез „Галерия“ на НДК.

БИЛЕТИ: 25 лв – предварителна продажба в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна; 30 лв – на входа на клуба преди концерта.