“През мен се влиза при народ обречен… надежда всяка тука оставете!” Не, това не е графит пред български ВУЗ - с този надпис посрещат в Ада. Или поне така е написал поетът Данте Алигиери в “Ад”, първа част от поемата “Божествена комедия”. “Ад” на Данте излиза доста преди този на Дан Браун. Пръв ренесансовият гений налага идеята, че адът е място за наказания, разделено в девет кръга.

През 2021 г. се навършват точно 700 години от неговата кончина. Защо по този повод италианци плащат 150 хил. евро на Руската космическа станция? Как 9-годишната Беатриче въвежда Данте в “Рая”? Вижте в следващите пет любопитни факта за Данте Алигиери и “Божествена комедия”.

1. “Комедия”, която не е смешна 

Свикнали сме комедиите да ни забавляват. За Ренесанса обаче комедия е всяка творба, която не приключва трагично. “Комедията” на Алигиери разказва за пътя на плахия Данте от “Ад”-а, през “Чистилище”- то, към “Рая”. 

Негов гид през Ада и Чистилището е Вергилий (реална личност, най-славен поет на Римската империя, нейно пропагандно оръжие, автор на монументалната “Енеида” и много други). От Чистилището към Рая гид на Данте е бленуваната Беатриче - ангел в женско тяло, омаял го и в истинския живот. За тази вечна любовна история, вижте факт номер 4.  

2. Бестселър още от 14 век

Както вече стана ясно, “Божествена комедия” не е толкова забавна - извисяването на човешката душа до Рая и звездите е повече Божествено (думата е добавена от прочутия Бокачо, в оригинал е била само “Комедия”). Как подобна книга става толкова търсена още с излизането си?

Написана е на разбираем език. Освен към сюжета, публиката няма претенции и за езика на комедиите. Това позволява на Данте да развие таланта си, като прибавя и флорентински диалект. Самият той е от Флоренция, което ще му изяде и главата - вижте по-долу.

3. “Ад” на Данте е преди “Ад”-а на Дан 

Явно, че Данте е създал нещо стойностно, щом седем века по-късно още произвежда бестселъри. Дан Браун не крие факта, че се е вдъхновил от Данте за своя “Ад”.

Снимка: Хеликон



За любопитните - ето кой броди из историческите девет кръга (деветият е в дъното): 1. езичниците / атеистите; 2. похотливите; 3. лакомите; 4. сребролюбивите; 5. гневните; 6. еретиците; 7. насилниците; 8. лъжците; 9. предателите, представени от Юда, Брут и Касий. 

Дори само тези символи доказват колко влиятелен е Данте, колко материал за майстори и самозванци е създал. Няколко български реда, вдъхновени от Дантевото перо казват: “Ще бъдеш в бяло, с вейка от маслина, като ангел в бяло облекло”. 

Автор е Яворов, стихотворението е “Ще бъдеш в бяло”, а първообразът - едно флорентинско момиче. 

4. Данте има 9-годишна муза за цял живот

“И както в утринните часове  

на изток небосводът румен става, 

… тъй ангелите облак от цветя 

 издигаха с ръцете си прострени 

 и спускаха; с маслинови листа  

на бяло було се яви пред мене  

жена, наметната със плащ зелен 

връз дрехите ѝ огненочервени.” 

- из 30 песен, “Чистилище”, Беатриче става водач на Данте

Клише е, че поет без муза не може. Случаят на Данте Алигиери обаче смело нарушава клишета и… фамилни норми. Той е едва 12-годишен, когато на прием вижда 9-годишната Беатриче. Уви, остава си само с гледането поради уреден брак. 

Явно влюбване е слаба дума за поетичната му душа, имайки предвид факта, че повече не я вижда, а я превръща в един от вечните женски литературни образи. Ангелоподобна, недостижима, но вечно на 9 години... За реалната си съпруга не отделя нито ред.

5. Руснаците пращат “Комедията” сред звездите 

Божествена съдба за Божествена творба. По повод седемте века от кончината на Алигиери, издателство от Болоня плащат 150 хил. евро на Руската космическа станция да изпратят “Божествена комедия” сред звездите.



Всичките 32 000 думи ще бъдат гравирани върху титаниево-златни листи, отляти на руска ракета. Така през есента (12/13.09.1321 г. се счита за дата на смъртта на Данте), мисия “Союз” ще изпратят поемата там, където приключват и трите части на творбата:

“Излязохме да видим пак звездите”, финал “Ад"
“Чист и готов тръгвам към звездите”, финал “Чистилище”

“Въртеше страстите ми любовта, / що движи нашто слънце и звездите”, финал “Рай”

Епилог

Божествената творба се ражда, докато Данте е прогонен от поддръжниците на Папата. За да влезе в обществения живот на Флоренция - и след това да го изселят по тази причина - става аптекар. Ликът му е върху монета от 2 евро. По повод 7-вековната годишнина “Божествена комедия” оживява в аудиокнига на 33 езика.

Вероятно фактите няма да спрат, но по-хубаво ще е да споделите пътуването на Данте, Вергилий и Беатриче из тази звездна, Божествена творба. След нея няма да бъдете същите.