Лятото почти дойде, навън става все по-топло и сякаш всички стягат багаж или планират екскурзиите си. Има обаче и такива от нас, които нямат възможност и време да зарежат всичко и да се отдадат на няколко дни почивка на плажа или здравословни разходки в планината. А може би просто не понасяте безкрайното пътуване или ви е страх от всички онези усложнения и проблеми, които неминуемо ще се появят.

Тук сме подбрали седем филма, много различни един от друг, които обаче са свързани помежду си от темата за пътешествията.
Надяваме се този списък да ви помогне да изберете заместител на мечтаната екскурзия или просто да ви осигури допълнителна разходка до мечтана дестинация, без главоболия и притеснения.


Яж, моли се и обичай



Дестинация: Рим, Индия, Индонезия
Екскурзоводи: На това пътешествие отиваме, следвайки стъпките на Елизабет Гилбърт (в ролята е Джулия Робъртс). Тя има всичко, за което се очаква да мечтае една жена - съпруг, къща, кариера. И въпреки това е нещастна, защото усеща, че в живота трябва да има нещо по-голямо. Елизабет тръгва на околосветско пътешествие, по време на което преосмисля всичко, което е знаела за външността си, за любовта и за смисъла на живота си.
Какви главоболия ще ви спести: Няма да ви се налага да загърбвате целия си живот, за да тръгнете на рисковано пътешествие около света, в търсене на себе си. Можете да гледате как някой друг го прави и да извлечете поуките наготово. Пък и няма опасност да качите килограми, както се случва на Елизабет.

Къде може да ви накара да отидете: Кадрите във филма са заснети на в Италия (Рим и Неапол), Индия (Делхи и Патауди) и Индонезия (Убуд и Паданг).

Вики, Кристина, Барселона


Дестинация: Испания
Екскурзоводи: Това романтично пътешествие е режисирано от Уди Алън и ще последваме Кристина (Скарлет Йохансон) и Вики (Ребека Хол), които отиват в Испания, за да прекарат лятната си ваканция в Барселона. Там са набъркани в сложните взаимоотношения на Хуан Антонио (Хавиер Бардем) и бившата му съпруга Мария Елена (Пенелопе Круз).
Какви главоболия ще ви спести: Ще изпитате всички вълнения на една силна любовна история, но без да сте замесени в любовен триъгълник. Няма да ви се налага да лъжете половинката си, когато се поддадете на чара на Хавиер Бардем. Ще си спестите и опасността да бъдете простреляни от ревнива съпруга.

Къде може да ви накара да отидете: Филмът е заснет изцяло в Барселона о 10% от бюджета му е отпуснат от местното правителство.



Женско братство



Дестинация: Санторини, Мексико, САЩ
Екскурзоводи: Чифт магически панталони, които помагат на четири приятелки да постигнат това, което желаят. На Кармен, Тиби, Бриджит и Лена им се налага да се разделят за лятото, но докато пазаруват в последния си ден заедно, откриват чифт панталони, които им пасват идеално, без значение, че имат различни тела. Така се ражда Сестринството на пътуващите панталони (официалният превод е "Женско братство). Приятелките започват да си изпращат една на друга чудотворното облекло и панталоните правят едно своеобразно околосветско пътешествие.
Какви главоболия ще ви спести: Ще преживеете четири истории за любов, приятелство и семейни конфликти, без да преживявате загубите на четирите главни героини. А и ще спестите доста пари от пощенските такси за транспортирането на панталоните.

Къде може да ви накара да отидете: По-екзотичните локации, на които е сниман филмът са Санторини и Кабо Сан Лукас в Мексико.



Сексът и градът 2



Дестинация: Абу Даби
Екскурзоводи: Кери, Саманта, Шарлот и Миранда. Четирите приятелки, които познаваме толкова добре от малкия екран, се събират отново, този път за една луксозна екскурзия до Обединените арабски емирства, където престоят им е поет от арабски шейх.
Какви главоболия ще ви спести: Докато гледате филма няма опасност да налетите на бивше гадже, да ви арестуват за неприлично поведение, само защото сте жена или да се окаже, че трябва да плащате хиляди долари за уж безплатното пътешествие.

Къде може да ви накара да отидете: Филмът наистина е заснет в Абу Даби, за което продуцентите е трябвало да издействат специално разрешително.

Mamma Mia!

Дестинация: Измисленият остров Калокайри
Екскурзоводи: Аманда Зайнфелд като Софи и Мерил Стрийп като майка ѝ Дона. На Софи ѝ предстои сватба, като на церемонията е поканила трима мъже (Пиърс Броснан, Колин Фърт и Стелан Скарсгард), всеки от които би могъл да е баща ѝ. Това създава поредица от комични ситуации, придружени с музиката на ABBA.
Какви главоболия ще ви спести: Няма да трябва да избирате кой от тримата мъже, желаещи да ви припознае като своя дъщеря, ще ви заведе към олтара. Ще си спестите и всички главоболия, свързани с организирането на сватба на горещ гръцки остров. И, разбира се, няма да се налага да пеете през цялото време, защото животът не е мюзикъл.

Къде може да ви накара да отидете: Целият филм е бил заснет на гръцкия остров Скопелос.

 

Римска ваканция



Дестинация: Рим
Екскурзоводи: Принцеса Ан (Одри Хепбърн) и Джо Брадли (Грегъри Пек). На официално посещение в Рим, престолонаследничката на измислена европейска държава решава да избяга, за да се порадва на свободата си. Заедно с журналиста Джо, принцесата обикаля някои от най-големите забележителности на Рим. Това предложение в списъка ни по-скоро ще разпали, отколкото да задоволи любопитството ви, защото филмът често е сочен за една от най-добрите реклами на италианската столица.
Какви главоболия ще ви спести: Няма опасност да ви арестуват, докато карате скутер по улиците на Рим, нито да трябва да преплувате река или да рискувате да заспите на пейка в парка.

Къде може да ви накара да отидете: Филмът е заснет изцяло в Рим и всички забележителности, които са показани, като испанските стълби, Фонтан Ди Треви и Колизеят, са заснети на място.

 

Плажът


Дестинация: Таен райски остров
Екскурзоводи: На това пътешествие ни води Леонардо Ди Каприо в ролята на пътешественика Ричард, който попада на карта на таен остров с перфектни плажове. Когато пристига там открива, че група заселници делят острова с въоръжени фермери, които отглеждат канабис.
Какви главоболия ще ви спести: Няма да се изложите на опасността да бъдете убити от акула или наркотрафиканти.

Къде може да ви накара да отидете: Кадрите на опасния таен остров са заснети на остров Ко Фи Фи Ле в индийския океан.