На 15 юни 1843 г. в Берген, Норвегия, се ражда  Едвард Хагеруп Григ. Той се превръща в забележителен представител на Романтизма и един от най-известните композитори на всички времена. След себе си Григ оставя богато и художествено наследство от над 600 великолепни музикани творби. В чест на 172–годишнината от рождението на именития композитор, пианист и диригент, събрахме пет от най-разпознаваемите и известни негови мелодии. Повечето от тях са откъси от емблематичната му оркестрова сюита "Пер Гюнт":

1. "Утро" – една от най-популярните и обичани мелодии в света е сюблимна част от сюитата "Пер Гюнт". Написана през 1876 г., "Утро" е и сред любимите експлоатирани от американското филмово студио Warner Brothers класически музикални творби.

 2. "В замъка на планинския крал” е кратко музикално произведение за оркестър, написано специално за театралната пиеса "Пер Гюнт" на Хенрик Ибсен. Впоследствие влиза в заключителната част на прочутата Сюита №1 ("Пер Гюнт"). С времето тази кратка мелодия (с продължителност от 2 минути и половина) се превръща в една от най-известните и разпознаваеми класически мелодии в световната музикална култура.

Към днешна дата "В замъка на планинския крал" е сред любимите, често използвани като саундтрак за филми и реклами, мелодии. Тя звучеше и в рекламите на Microsoft и Burger King, в телевизионните сериали "House", "Стажанти", "Семейство Симпсън". Чували сме я и в кавър версии на парчета, изпълнявани от финландската метъл банда Apocalyptica, както и от рок групи като The Who, Rainbow и др.

3. "Танц на Анитра" е мелодия от същата тази великолепна и неувяхваща музикално-сценична творба "Пер Гюнт". Анитра е момичето, с което Пер Гюнт се среща по време на своите пътувания. Тя танцува леко, изящно и грациозно. Музиката е нежна и, в същото време, игрива и закачлива – също като променливия нрав на младата и непокорна Анитра. Мелодията звучи във филма "Лолита" (1997), режисиран от Адриан Лин.

 

4. "Сърцето на поета" ("Мелодии от сърце") Едвард Григ създава като част от музикална творба, композирана по стихове от датския писател Ханс Кристиан Андерсен през 1864 г.:

Чувал ли си вълните в простора на шума,

Звучащи като струни на магически мелодии,

Познаваш ли сладкото ухание на розата,

а слънчевия пламък сред гръмотевици и бури...

И гласа на птицата в гъсти дъбови гори ...

Разбираш ли сърцето на поета?

Насладете се на това вълшебно произведение в изпълнение на руския пианист Виктор Мержанов:

 

 

5. "Песента на Солвейг" – тази изящна и омагьосваща с нежната си лирична мелодика творба звучи в самия край на "Пер Гюнт". Сред най-известните изпълнителки на песента са оперните диви Анна Нетребко, Марита Солберг, Сисел и други.