Най-топлите сезони за киноманите са есента и пролетта, защото именно тогава се случват най-мащабните ни филмови фестивали - "София Филм Фест", "Киномания" и "So Independent".

Тази година “Киномания” започва на 14 ноември и ще осветлява с кинопрожектори дните и вечерите ни чак до 1 декември.

Както обикновено и този път заглавията са твърде много - и за гледане, и за изброяване, но пък пълната програма можете да намерите ето тук. И все пак - няколко закачливи и любопитни акцента:

Иконом на седем президента


Този филм символично ще пререже лентата на Киномания и си заслужава, защото е емоционална среща на бляскави таланти и любими лица от киното, телевизията и музиката - Форест Уитакър, Опра Уинфри, Марая Кери, Джон Кюсак, Джейн Фонда, Куба Гудинг-син, Терънс Хауърд, Лени Кравиц, Робин Уилямс… В него режисьорът на “Прешъс” (ако не сте го гледали, не се бавете) - Лий Даниълс, отново се връща към темите за расовото и социално неравенство. По-конректно - филмът прави свободна интерпретация на живота на Юджийн Алън - във филма с измисленото име Сесил Гейнс (Форест Уитакър). Ако никога преди не сте чували първото име, не се тревожете - човекът е познат само на своите работодатели, но пък тях със сигурност ги знаете. Юджийн работи като иконом в Белия дом в продължение на 34 години. Именно - свидетел е на властовите игри под диригентството на всички управляващи САЩ - от Дуайт Айзенхауър до Роналд Рейгън.

Позицията му води и до проблеми със съпругата му Глория и синът им Луис – млад мъж, активен участник в антиправителствените движения.

четвъртък,14 ноември 2013, 19:00, НДК – Зала 1
събота,16 ноември 2013, 18:30, Дом на киното
събота,23 ноември 2013, 20:30, Кино Одеон

 

Истинският Люин Дейвис



Това е поредното предложение на братята Коен и сме сигурни, че не изневеряват на стила си да правят филми, които остават в киноисторията и ума на зрителите - дълго след като са изтекли финалните надписи. “Истинският Люин Дейвис” спечели голямата награда на журито в КАН и ни дава шанса да съпреживеем една седмица от живота на млад певец, който така и не успява да наложи таланта си през далечната 1961г. Люин се скита по улиците, спи при приятели и живее по-добре чрез музиката си. В лентата участват Оскар Айзък, Кери Мълиган, Джон Гудман, Гарет Хедлънд и... Джъстин Тимбърлейк. Уха!

12 неща, които не знаете за Джъстин Тимбърлейк >>

петък,15 ноември 2013, 19:00, НДК – Зала 1

 

Син Жасмин


Най-новият филм на Уди Алън ще ни предложи поредна порция объркани страсти и остроумни диалози, а в ролите този път няма нито една Скарлет Йохансон. За сметка на това ще видим Кейт Бланшет и  Алек Болдуин, а историята проследява историята на Жасмин - дама от висшето общество в Ню Йорк, която се мести в Сан Франциско, за да избяга от несполучливия си брак. И така… Уди Алън.

събота,23 ноември 2013, 19:00, НДК – Зала 1

Кейт Бланшет в най-новия филм на Уди Алън >>   

Великият майстор


Ако не сте запознати с творчеството на Уон Кар Уай, може би “Великият майстор” не е лоша идея за първа среща. Филмът откри “Берлинале” тази година и е емоционална история за двама майстори на бойните изкуства, които се влюбват един в друг.  Мъжът в двойката е Ип Ман – бъдещият и съвсем реален учител на Брус Лий. Версията на Уон Кар Уай, интерпретираща историята е както винаги визуално зашеметяваща драма, която се фокусира не само върху съперничеството между северните и южни школи по бойни изкуства, но обръща внимание и на въздействието от Китайско-Японската война, и от надигащия се комунизъм. И в центъра на всичко е една трагична мъжка любов…

петък,15 ноември 2013, 20:45, Еuro Cinema
събота,16 ноември 2013, 20:30, Кино Одеон
неделя,17 ноември 2013, 19:00, НДК – Зала 1
събота,23 ноември 2013, 18:30, Дом на киното

Зад свещника: Моят живот с Либераче


Феновете на Майкъл Дъглас със сигурност биха проявили интерес към този филм, защото именно той донесе първата награда “Еми” в живота му. Сюжетът проследява бурната 6-годишна връзка между легендарния и доста ексцентричен музикант Либераче и доста по-младия му любовник Скот Торсън (в ролята е Мат Деймън). И то във времена, когато хомосексуализмът е абсолютно табу. Филмът се фокусира не толкова върху живота на Либерачи, колкото върху противоречивата му личност и сложните отношения между него и партньора му. Режисьор е Стивън Содърбърг, който споделя “Филмът нямаше да се получи, ако Мат Деймън и Майкъл Дъглас буквално не се бяха хванали за ръце, за да скочат заедно в дълбокото. Това все пак е интимна история. Но за много хора ще е нетипично да видят Джейсън Борн върху Гордън Геко.“ Е, ние пък нямаме търпение.

събота,16 ноември 2013, 19:00, НДК – Зала 1
неделя,17 ноември 2013, 21:00, Дом на киното
понеделник,18 ноември 2013, 20:30, Кино Одеон