Може и да не знаете, но Тинтин е добре познат комикс герой, който даже е удостоен с честта да бъде и главно действащо лице във видео игра. Извън това и с кратки думи - новият филм на Стивън Спилбърг е сладко приключенско детско в 3D вариант, на което спокойно можете да заведете децата си, децата на съседката, класа в училище и… някои непораснали големи.


Класическото приключение (тип Том Сойер, Емил от Льонеберя, малко Питър Пан (но без Уенди) и други подобни) ни запознава с „най-любопитния млад журналист” на света – Тинтин – едно рижо, енергично и досетливо момченце, което иска да намери история, за която да пише във вестника, за който работи. Естествено – попада на такава – един (два, три?) кораба, криещи тайна за голямо съкровище (и може би родово проклятие), един впиянчен и безкрайно симпатичен капитан  - Хадък, лошият Иван Иванович Сахарин (между другото - озвучен от Даниел Крейг), кученцето Снежко (или в още по-бг вариант – Белчо), един шейх, двамата глуповати полицаи от Скотланд Ярд – Томпсън и Томпсън (на практика - прочутото британско комедийно дуо Саймън Пег и Ник Фрост), битки, морета, пустини, самолети, кораби, пирати – изобщо - всичко необходимо на всеки млад репортер за една чудно вълнуваща история. Която се случва на най-различни локации по света - което е и една от причините да бъде толкова харесван комикс от децата, а също и от Спилбърг.

Симпатичното на тази лента е, че всичко е в 3D вариант (къде останаха добрите стари детски?), а героите са мили, смели и добри – макар и да си имат своите пороци. Или пък съвсем и най-лоши - от онези, които ядосват децата. Всъщност популярността на комикса от Ерже (Жорж Реми) се дължи на неговия оригинален визуален стил и характерността на героите му - нещо, запазено и в първата екранизация на трите най-популярни книжки от комикс поредицата, макар и адаптирани за голям екран. Ако това не ви е достатъчно, към името на режисьора добавете и това на Питър Джаксън, който е и продуцент.

Е, готови ли сте да си спомните какво е да си дете, жадно за приключения?

По кината от 4 ноември.