На 15 май от 18 до 21 ч., на всеки половин час, известни българи ще четат откъси от издадени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т. нар „гнезда” – Полски, Френски, Унгарски институти, Чешки център, Алма Алтер. Всеки слушател ще има възможност да събере печати от всички читателски гнезда, а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги.

Всъщност това е една инициатива на име "Нощ на литературата", която се случва за първи път у нас с тенденция да се превърне в традиция. Тя се провежда с участието на Полски, Унгарски, Френски институти, Чешки център и театър "Алма Алтер".

Предлагаме ви и програмата:

Животът е другаде на Милан Кундера

/откъс от книгата ще чете актьорът Ицко Финци/

„Животът е другаде” е една от най-дискутираните и акламирани творби на писателя, макар и създадена преди той да емигрира във Франция, а може би тъкмо заради това. Виртуозно композиран разказ, безмилостна сатира на революционния устрем, непредставим финал.
Мястото е Чешки център, ул. „Раковски” 100.


Малкият Никола на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе

/откъси от книгата ще чете журналистът Георги Ангелов/

С „Малкият Никола” стартира знаменитата поредица на артистите Госини и Семпе. Хитроумният ученик и неговите приятели превзеха сърцата на легиони деца (и родители) по цял свят, продължават да печелят поклонници и в България.
Мястото е Френски институт, ул. „Дякон Игнатий” 2

А ето и останалото:

По пътя за Бабадаг на Анджей Сташук

Откъсите ще чете актрисата Маргарита Хлебарова

„По пътя за Бабадаг” представлява спомени и размисли на автора от неколкократните му пътувания в страни от Централна и Източна Европа: Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Албания, Украйна, Румъния, Молдавия и Приднепровието. Авторът описва хора, нрави и обичаи,
места и пейзажи, които е посетил, пътувайки с автомобил, влак, ферибот или на стоп.
Мястото е Полски институт, ул. Веслец 12.

Бегуни на Олга Токарчук

Откъсите ще чете актрисата Маргарита Хлебарова

„Бегуни” – основната тема, разглеждана в книгата е екзистенциалната ситуация на пътуващия човек. Заглавието ни препраща към православните старообрядци бегуни (беженци), вярващи, че светът е пропит от зло и че то е най-силно тогава, когато човек спре на едно място. Единственият
начин за спасение от злото е пътуването. Книгата отговаря на въпроса кои са съвременните „бегуни” и колко такива има сред нас.
Мястото е Полски институт, ул. Веслец 12.

Поемеш ли към ада, яхвай хубава кобила на Ян Яндоурек

Откъс от книгата ще чете актьорът Филип Трифонов

“Романът “Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила” започва и завършва с думата Нищо, пов-
торена четири пъти! Не може обаче да има Нищо, все трябва да има Нещо! Авторът Яндоурек
го търси. И се пита: “Нима Исус би бил против, ако се събуждам до момиче със зелени очи?”…
Маргарита Кюркчиева
Мястото е Алма Алтер СУ „Св. Климент Охридски”, бул. „Цар Освободител” 15

Включете се и вие.