Той е един от най-обичаните автори на изминалия век. Продажбите на творбите му са в десетки милиони. Няма човек, който да не е чувал за романите му „Сто години самота” и „Любов по време на холера”. Но колко всъщност знаем за него? От shortlist.com зададоха този въпрос и предложиха цели 15 факта за живота и творчеството му, които са малко известни. Проверете дали и вие ги знаете...

1.    Габриел Гарсия Маркес израства при своите баба и дядо. Започва да живее с родителите си чак на 8-годишна възраст, когато дядо му умира.

2.    Идеята за „Сто години самота” се ражда, докато двамата с майка му отиват на село, за да продадат къщата. Пътувайки във влака, през един пущинак Маркес вижда Макондо – митичното градче, където се развива действието в романа.

3.    Притежавал е 7 къщи в 4 страни по света.

4.    Цели седем години търсил издател за книгата си „Leaf Storm“.


5.    По времето, когато все още не бил известен и в годините на най-голяма бедност Маркес живеел в бордей, наричан „Небостъргачът”, който бил висок цели 4 етажа – огромна сграда за малък град като Баранкила.

6.    Книгата „Сто години самота” е продадена в над 30 милиона копия по цял свят.

7.    Габриел Гарсия Маркес учел право в университета в Колумбия, но прекъснал, за да започне да се занимава с журналистика.

8.    Запознава се със съпругата си Мерседес, когато тя била едва на 9 години. Оженили се 17 години по-късно.

9.    Когато бил попитан как започнал да пише в интервю за The Paris Review, той отговорил, че в това му помогнали първите, създадени от него комикси: „Преди да мога да чета или да пиша, обичах да рисувам комикси у дома и в училище.”

10.    Като голям любител на киното, Маркес дори работил като филмов критик за списание El Espectador.

11.    Не искал „Сто години самота” да бъде заснет на лента, защото не вярвал, че киното може да претвори истинския сюжет и да долови смисъла на романа.


12.    Колумбийският автор бил толкова суеверен, че отказвал да носи злато.

13.    Неговите идоли в литературата били Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър.

14.    Докато пишел „Сто години самота”, пушел по 6 кутии цигари на ден.

15.    На работното си бюро винаги имал жълта роза или лале.