11 урока за добър живот от "Джейн Еър" - част 1 >>

След като ви представихме първите пет урока, които можем да вземем назаем от вечния роман "Джейн Еър" и да използваме, за да сме по-щастливи в настоящето си, е време да помислим и върху останалите:

6. Не позволявайте на никого да ви убеждава, че не можете да направите нещо, само защото сте жена. Погледнете следващия пасаж и му позволете да ви вдъхнови - все пак той е писан през 1847г.: "Предполага се, че жените като цяло трябва да са много спокойни: но те чувстват толкова колкото и мъжете; имат нужда да упражняват уменията си и от поле за усилията си точно толкова, колкото и братята им; жените страдат от строгите правила и абсолютната инертност на нещата точно колкото и мъжете; и е тесногръдо от страна на привилигерованите създания да казват за другите, че те трябва да се придържат към приготвянето на пудинги и плетене на чорапи, към свиренето на пиано и бродирането на чанти. Безразсъдно е да ги укоряваме или да им се подиграваме, ако те искат да направят или да научат повече от това, което обичаят смята за необходимо и прието за пола им."

 

7. По-силна си отколкото си мислиш. Ето още един пасаж от мъдростите на Хелън: "Все пак е твое задължение да приемеш това, което не можеш да избегнеш: слабост и глупост е да казваш, че не можеш да понесеш съдбата си и онова, което се изисква от теб да приемеш." Без значение какво ти се случва, ще намериш начин да се справиш; като човешки същества ние сме гъвкави - способни сме да се съвземаме след всяко падане.

 

 

8. Най-вярно е, че "красотата е в очите на този, който гледа". Джейн Еър не е красива според общоприетите стандарти. Нито пък господин Рочестър е хубавец. Бронте е реалистка: животът е по-труден за Джейн, защото тя изобщо не е може да се нарече красавица. Но Бронте критикува Викторианската култура заради това, че поставя толкова голям акцент върху външния вид. Джейн е страхотна личност, красива или не. Това също е доста добър аргумент да накарате журито в конкурса по красота в себе си да замълчи. Ще бъдете по-щастливи, ако спрете да се тревожите толкова много за външността си (което е по-лесно да се каже, отколкото да се направи).

 

9. Възможностите на живота са безкрайни за онези, които поемат рискове. Джейн отбелязва: "Спомних си, че истинският свят е широк и че широко разнообразие от надежди и страхове, усещания и вълнения очаква онези, които имат куража да продължат напред в него, да потърсят истинско познание за живота въпреки неговите опасности." Ако Джейн не беше смела, тя можеше да се върне при жестоката жена, която я е отгледала и да не получи нищо по-добро от живота си.

 

10. Не се страхувайте да казвате какво мислите. Джейн Еър не е от хората, които се притесняват. Тя се изправя срещу злата си леля, която се държи лошо с нея. Изправя се срещу Рочестър, след като разбира, че е женен за друга. Отделно от това тя отказва и друго предложение за брак. Джейн не се страхува да изкаже мнението си, когато това е необходимо. Понякога да се скараш с някого е ключът към предоляването му. Много по-добре е да обсъждаш нещата, вместо да се криеш зад неизказано негодувание. Говоренето очевидно може и да заздрави една връзка (както в случая с Рочестър).

 

Размисли от Шарлот Бронте >>

 

 

 

11. Ако решите да се омъжите, направете го само заради любов. Джейн Еър получава предложение за брак, след като напуска Рочестър, но отказва. Не защото мисли, че мъжът не е добър човек или не е хубав. А защото не мисли, че трябва да се установи заради нещо друго, различно от любов. Тя по-скоро предпочита самотата пред възможността да се омъжи за някого, когото не усеща близък на сърцето си. Тя заявява: "... не искам непознат - не близък, чужденец, различен от мен; искам сродна душа: онзи, с когото споделям пълно разбирателство."