Светът на киното се прекланя днес пред един от своите гении – Федерико Фелини. Роден преди 100 години, творил безспир, дал воля на неизчерпаемото си въображение и своя епохален талант, Фелини променя всяка константа, разбива на пух и прах очаквания и представи, за да композира несравнимата симфония на своето кино.

Много са режисьорите, чиито филми се подчиняват на характерния за автора почерк, но се броят на пръсти гениите, трансформирали самата същност на изкуството и превърнали киното в съвършения език, разбираем за всички хора, в целия свят – Чарли Чаплин е безспорният пионер в тази мисия, а Федерико Фелини – магьосникът на това тайнство.

Един от най-продуктивните и оригинални творци на киното след Втората световна война, Фелини съумява по-добре от всеки друг да пресъздаде живота през сюрреализма на изкуството си, чрез своя уникален поетичен, ефирен и метафизичен стил. През 2020 г. в програмата на 24-ия София Филм Фест ще бъде включен един от безспорните шедьоври на твореца, любимата творба на няколко поколения киномани – „Сладък живот”, с което ще бъде отбелязана и 60-годишнината от премиерата на филма.

Снимка: София Филм Фест

За своите уникални творби Фелини получава 12 номинации за "Оскар" и четири награди, както и „Златна палма” и „Златен лъв”, за които той споделя: „В митологията на киното „Оскар” е най-голямата награда, аз нямам нужда от митове. Моите мечти и митове са моят истински живот, а фантазиите са нещата, от които са направени моите филми”.

Абсолютно невъзможно е да се импровизира. Да се прави филм е математическа операция... Изкуството е научно действие, така че в моя случай импровизацията е просто наличие на уши и очи за нещата, които понякога се случват по време на правенето на филми", казва маестрото по повод изкуството, на което е посветил живота си.

  • 10-годишната актриса Джулия Бътърс, която си носеше сандвич, защото храната на „Оскар“-ите невинаги е по вкуса й
  • Дали можеше и по-добре? Няколко визии от Оскарите, които ни... отчаяха (ВИДЕО+СНИМКИ)
  • Хоакин Финикс: Чувстваме се в правото си да осеменяваме изкуствено крава и да вземем бебето й
  • Защо Джейн Фонда и Елизабет Банкс отказаха да си купят нова рокля за „Оскар“-ите
  • Супер класа - 16 зашеметяващи рокли от церемонията с "Оскарите" (ВИДЕО+СНИМКИ)
  • Брад Пит спечели първия си актьорски "Оскар"
  • Южна Корея успя да създаде филма на годината, кога България ще се добере поне до номинация
  • „Паразит“ с четири награди „Оскар“, сред които историческата за „Най-добър филм“
  • Запознайте се с актрисите, които са номинирани за „Оскар“ за главна роля
  • Никога не е късно – най-старите актьори, които получиха „Оскар“ и които имат шанс тази година

Италиански кинорежисьор Федерико Фелини е роден на 20 януари 1920 г. в Римини, Италия. Превърнал се в един от най-видните представители на неореализма в италианското кино, Фелини започва кариерата си като асистент на друг голям италиански кинорежисьор - Роберто Роселини. Едни от най-добрите филми на Федерико Фелини включват „Осем и половина“, „Сладък живот“, „Пътят“, „Амаркорд“. Фелина умира на 31 октомври 1993 г. в Рим, Италия. Няколко месеца преди смъртта си, през март 1993 г. получава „Оскар“ за цялостно творчество, като наградата му е връчена от Марчело Мастрояни и София Лорен.

Тази година ни очаква ни нова фестивална среща със „Сладък живот” и непреходния чар на Марчело Мастрояни и Анита Екберг. Гледайте трейлър на филма във видеото по-долу: