.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Антоновден e - днес жените не плетат и не варят леща и боб, за да не разсърдят чумата и шарката

LadyZone.bg | преди 38 седмици
кокиче
Снимка: istockphoto.com
Да са честити всички, които носят имената Андон, Антон, Антония, Донка, Дончо, Тони, Тончо

На 17 януари православната църква отбелязва Антоновден. Според народните вярвания празнуването му е задължително, за да се предпазим от болести.

На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката. Месят обаче содени питки, намазани с петмез, и се раздават на близки и съседи за здраве.

Свети Антоний Велики е роден около 251 г. в заможно семейство. Прекарва 20 години от живота си в пълно усамотение в изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.

На 104 години Антоний влиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен "тържество на християнството".

Около година по-късно светецът умира. Мощите му са открити много години след смъртта му и са тържествено пренесени във Виена. 

Свети Антон е брат-близнак на Свети Атанас. Според народните вярвания двамата са били и ковачи. Затова Антоновден и Атанасовден (18 януари) са честват като професионални празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Днес имен ден празнуват Антон, Антония, Анатолий, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

Екипът на LadyZone честити на всички именици и им желае много здраве, късмет и усмивки!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?