Ако сте недоволни от работата си, помислете дали пък причината за това не се крие не в някакви обстоятелства около вас, ами от вашата собствена нагласа и ot подхода ви в проблемните ситуации.

Business News Daily, цитирани от БГНЕС, дават няколко добри предложения за това как да намалим стреса, породен от скука, перфекционизъм, тревожност и прояви на нетърпение.

1.       Ставайте, не залепвайте за стола

Да седите по 8 часа на ден не е особено добра идея. Не само, защото много вероятно ще се схванете, но и защото заседяването води до 94% по-малко ензима със звучно име – липротеин липаза, който отговаря за изгарянето на мазнините. В случай, че не ви се налага да ходите някъде да пушите, защото сте взели доброто решение да се откажете от вредния навик, измислете си друго – разговорите по телефона мога да са чудесен повод да се поразтъпчете на място, идете да видите какво прави някой колега и т.н. При всички случаи е добре да прекарвате поне 30 минути прави.

2.       Повторението е майка на… постигнатите цели

Ако работата ви е досадна, мислете за нея от друга гледна точка. Например тази, която помага на спортистите – опитвайте се да разглеждате задълженията си като на ефективен начин за постигане на определени финансови и професионални цели.

3.       Търпение и концентрация

Ако нещо ви отнема два пъти повече време, отколкото ви се иска или пък се чувствате объркани заради промени, които ви вбесяват, помислете за друго: всяка задача си има някаква цел и ще се чувствате доволни от себе си, когато сте я свършили. Вместо обаче да се концентрирате върху момента, в който ще я приключите, помислете как да я свършите по-добре. Бъдете търпеливи.

4.       Нарушавайте рутинните си навици

Ако се чувствате отегчени от това, че денят ви е строго подреден, подобно на задачите ви, защо просто не разместите програмат си? Например ако първото, което правите, когато седнете на бюрото си, е да прегледате пощата си, защо не оставите това за по-късен час? Ако искате – пренаредете си папките в ден, който не е отреден за това или просто пренаредете бюрото си.