Сутрините са трудно нещо. Малко закъснение може да предизвика голямо объркване и водопад от емоционални състояния. Чувствате се като зомби, а кафето изглежда толкова далечно и недостижимо спасение.

Ето какво се случва в тези 10, а за някои повече, минути до първата ни чаша с кофеин.

1. Объркване
Това е състоянието веднага след събуждане. Повечето хора го описват с думите "Още не знам на кой свят съм".

2. Разочарование
Настъпва, когато осъзнаете, че ви очаква ден с много работа и досадни ангажименти.

3. Отричане
Завивате се през глава и се опитвате да отложите деня с още няколко минути. Трудно се получава, защото семето на тревогата вече е посято в мозъка ви и набъбва.

4. Паника
След многократни натискания на будилника забелязвате, че до 10 минути трябва да излезете, ако не искате да закъснеете за работа. Следва паническо търсене на дрехи и трескаво обмисляне коя сутрешна процедура да бъде пропусната – банята, гимнастиката, гримирането, гладенето или нещо друго.

5. Болка
Станали сте прекалено рязко и краката ви са някак схванати. Светлината дразни очите ви. Студено ви е. Всичко е против вас.

6. Отчаяние
Не можете да съкратите приготовленията дотолкова, че да компенсирате закъснението. Вече е ясно, че няма да сте навреме в офиса. Обзема ви отчаяние.

7. Очакване
Независимо дали пред кафеварката вкъщи или в кафенето, очаквате първата си доза кофеин за деня. Чувствате се като дете на Коледа, което иска подаръка си.

8. Нетърпение
Очакването преминава в нетърпение. Потропвате с крак и се ядосвате, че човекът пред вас плаща кафето си с дебитна карта. Това на нищо не прилича! А и какви са тези пенсионери на опашката. Не могат ли да пият кафе по-късно.

9. Облекчение
Чашата топло кафе е вече в ръцете ви. Димът влиза в ноздрите ви. С риск да изгорите езика си, отпивате. Усещате как топлата течност се разлива в тялото ви. Сякаш във вените ви не тече кръв, а топло кафе. Светът отново е прекрасен!