Лятото е идеалното време да се отдадете на приключения - взели сте отпуска от работа, времето е прекрасно, а възможностите - безкрайни. За разлика от летенето със самолет, което е често свързано със стрес, пътешествието с кола може да бъде приятно също като дестинацията, към която сте се насочили. За да имате обаче перфектното пътуване, следвайте тези шест съвета.

Подходете умно с багажа

Освен дрехите и козметиката, задължителните предмети за пътешествие с кола включват екип за първа помощ, мокри кърпички, зарядно за телефон, както и резервна гума. За да направите пътуването по-приятно си вземете слънчеви очила, възглавничка за сън, ако решите да починете за малко, както и сух шампоан, за да подържате визията си на ниво през целия път.

Запасете се с храна

Какво е пътуване без храна? Пригответе си от вкъщи сандвичи, както и малки закуски като плодове, ядки и протеинови барчета, за да хапвате само с една ръка. Важно е да изберете храни, които се ядат на една хапка, за да не оцапате дрехите си по пътя. За напитките си пригответе термос или хладилна чанта.

Убийте скуката

Пътуването с кола може да бъде доста изморително след един период, за това намерете начин да се забавлявате. Един от вариантите е да създадете предварително избран плейлист с вашите любими песни за лятото, за да не останете без музика, когато изгубите сигнала на радиото. Други опции са също да слушате аудиокниги или подкасти на TED Talks.

Спирайте на няколко часа

Почивката от монотонния път е задължителна при дългото пътуване с кола. Спирането на всеки 2-3 часа за свеж въздух, както и да се поразходите, ще ви се отрази несъмнено добре. Дори 5-минутна почивка ще ви помогне да преборите умората.

Разглеждайте забележителностите

Използвайте пътешествието с колата като възможност да опознаете дестинацията, към която сте тръгнали. Разгледайте някои от забележителностите по пътя като природата, музеите или дори да хапнете в местен ресторант, известен с традиционната си кухня.

Изберете нетрадиционен път

За разлика от другите пътища в страната, магистралите са по-бързи, но и по-скучни. Ако пътувате за дестинация на морето изберете път до там, който да минавате по самото крайбрежието, за да се насладите на красивата природа. Макар и да стигнете по-късно от планирано, гледката несъмнено ще си струва разходката.

Осигурете си онлайн навигация за маршрута

Когато пътувате из непознати дестицнации, задължително използвайте карти от приложения като Google Maps или стандартния Maps в iPhone, за да ви навигира. Ако имате вградена навигационна система в автомобила, по-добре се запознайте с нейните функции преди самото пътуване, за да шофирате безопасно и да не се разсейвате излишно. Ако пък минавате през път където няма обхват, изтеглете предварително офлайн карти, за да следите пътя, без да ви е необходим интернет.

Убедете се, че имате роуминг 

Ако все пак решите да излизате извън страната, убедете се, че телефонът ви имате включен роуминг извън страната. А за да разчитате на добър интернет сигнал, сложете мини рутер в колата.