Сигурно това не говори добре за нас, но когато отидем на почивка, не обръщаме голямо внимание на жените, които изхвърлят боклука, оправят леглата и допълват запаса ни от тоалетна хартия. Всъщност, подобно на домашните духчета от романите за „Хари Потър“, колкото по-незабележима е една камериерка, толкова по-добре си върши работата. Това обаче не означава да забравяме, че те също са хора, имат чувства и някои от нещата, които туристите редовно правят, могат да ги ядосат, натъжат или дори да ги вкарат в болница (не преувеличавам!).

Ето кои са 8-те неща, които камериерките наистина мразят и които, поне отчасти, всички сме правили:

1. Да не се отнасяте с тях като с човешки същества

Снимка: istockphoto.com


Работата на камериерките е да се грижат за нас, докато си почиваме. Това обаче не ги прави по-незначителни от нас и не ни дава право да се отнасяме с тях като с второ качество хора. За съжаление именно те са хората в хотела, които най-често са под прицела на ужасно поведение. Няма камериерка по света, която поне веднъж да не е била обвинявана, че е откраднала обеци или бижута, които най-вероятно са отишли на дъното на морето.
Ежедневно им се крещи (често на езици, които не разбират), че са нарушили спокойствието на някого, докато са изпълнявали задълженията, за които им се плаща. А, повярвайте, те не по-малко от вас биха предпочели да не влизат в стаята, докато сте голи или заспали. Това лесно може да се предотврати по начин, известен на всички ни, но игнориран достатъчно често, за да се превърне в следваща точка на този списък.

2. Да не си ползвате табелата „Не безпокойте“ по предназначение

Снимка: istockphoto.com


Изглежда достатъчно просто, за да може всеки да го разбере – слагате табелата, когато НЕ искате камериерката да влиза в стаята ви. Ако виси на вратата цял ден, нямате право да се сърдите, че кърпите не са сменени. Ако не сте я сложили и сте със слушалки, нямате право да се сърдите, че камериерката е нахлула в стаята ви, докато сте по бельо (или без него), защото тя със сигурност е почукала преди това.
Много туристи обаче изглежда не го разбират и това не само усложнява работата на жените, но и често пъти става повод за конфликти.

 

3. Да изхвърляте спринцовки и биологични отпадъци

Снимка: istockphoto.com


Поставете се на мястото на камериерката, която грабва торбата за боклук и в ръката ѝ се забива игла. Това е кошмар за повечето от нас – не само заради болката, но и за потенциалните заболявания, които такъв инцидент може да причини.
Отново, да изхвърлиш необезопасена игла в коша за боклук звучи като нещо, което повечето от нас ще се сетят да не правят, но се случва достатъчно често, за да бъде определено от сайта Business Insider за една от най-честите причини за инциденти с персонала в хотелите.
Също така гледайте да опаковате в хартия използваните марли, дамски превръзки и презервативи.

4. Да си боядисвате косата в мивката

Снимка: istockphoto.com


Разбира се, искате да изглеждате добре. И голямото предимство на боядисването в хотела е, че после няма да трябва да чистите след себе си, защото това е работа на друг. По тази причина камериерките редовно се сблъскват с невероятни гледки, които усложняват и без това натоварената им работа и ги принуждават да прекарат в стаята ви време, през което биха могли да изчистят няколко други.

Продължава >>

5. Да разхвърляте боклук из стаята

Снимка: istockphoto.com


Боклукът ви ще е изхвърлен, когато се върнете от плажа. Това е едно от задълженията на камериерките. Вие обаче може доста да улесните работата им, ако изхвърляте отпадъците си в коша, а не из стаята. И дори когато се напълни, можете просто да оставяте боклука на пода до другия, за да е на едно място и да не се налага някой да пълзи по пода и да събира празни кенчета от бира и мазни кутии от пица по нощните шкафчета.

6. Да си хвърляте дрехите по пода и по леглото

Снимка: istockphoto.com


Когато влезе в стаята ви, камериерката ще опита да пипа и размества колкото се може по-малко от личните ви вещи. Това обаче няма как да стане, ако по пода и леглата ви има разхвърляни дрехи и отворени куфари.

 

7. Да си оправяте леглото

Снимка: istockphoto.com


Да, изглежда грозно, но ако свалите чаршафите и кърпите на пода ще помогнете много на жените, които чистят. Перфектно оправеното легло създава впечатление, че никой не го е ползвал и много камериерки ще си спестят сменянето на чаршафи, които смятат за чисти.
Особено ако е дошло време да напуснете хотела, най-добре свалете всичко на купчина. Така ще спестите няколко минути на камериерката по време на най-напрегнатия период на работата ѝ – часовете, в които всички се изнасят и стаите трябва да бъдат оправени колкото се може по-бързо, за следващите гости.

8. Да оставяте телевизора включен, когато ви няма

Снимка: istockphoto.com


Включеният телевизор обикновено значи, че има някой и повечето камериерки ще подминават стаята, докато не стане много наложително да влязат. Дори тогава ще се оглеждат да не излезете отнякъде без дрехи и да ги обвините, че са нахлули.
Ще кажете, че повечето хотели са решили проблема, като са направили така, че да няма ток, когато ключът не е в стаята, но летовниците са много изобретателни и винаги успяват да заобиколят правилата.

 

Уважавайте работата на хората, които се грижат за удобството ви:

Снимка: istockphoto.com

  • Дръжте се с тях като с хора – не им викайте, не ги заплашвайте и ги поздравявайте, когато ги срещнете по коридорите
  • Улеснявайте работата им или поне гледайте да не я усложнявате
  • Оставете бакшиш на нощното шкафче (или поне нещо сладко в хладилника), ако сте останали доволни от обслужването