Вдъхновението може да ви осени на най-неочаквани места и време. Често най-добрите творчески идеи идват, докато спите. Сънищата могат да бъдат богат източник на вътрешна мъдрост и да са полезни за решаване на проблеми, намаляване на стреса и т.н.

Според психоаналитика Карл Юнг нашите сънища могат да функционират на много различни нива. Те ни казват кои части от нашата психика са извън равновесие и евентуалните ни нужди. Той смята, че повечето сънища оперират с истории, митове и архетипи, което ги прави чудесен източник на идеи и вдъхновение.

7 пози за сън и тяхното влияние върху здравето ни >>

Представяме ви 8 известни идеи и произведения на изкуството, които са създадени на базата на сънищата:

1.Джон Ленън, „#9 Dream“

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Може би най-известният мечтател в съвременната история Джон Ленън пише една от най-продаваните песни и едно от най-емблематичните соло произведения на базата на сън. Припевът на „#9Dream” повтаря безсмислена фраза, която Ленън е чул в съня си: „Ah! böwakawa poussé, poussé". Текстът се отнасят до усещането за една мечта: „Толкова отдавна/ беше в една мечта, нима това е само сън? /Изглеждаше толкова реална, тя изглеждаше толкова реално за мен.“

 

2.Кристофър Нолан, „Генезис“


Режисьорът Кристофър Нолан е получил вдъхновение за психологическия трилър „Генезис“ от сънищата си. Филмът следва съня на крадец (в ролята Леонардо Ди Каприо), който е корпоративен шпионин и краде ценни тайни от съзнанието на изпълнителни директори и бизнес магнати.

 

20 любопитни факта, които e забавно да знаем >>

3.Салвадор Дали, „Упорството на паметта“
Дали е казал: „Един ден ще трябва да бъде официално признато, че това, което сме кръстили реалност е още по-голяма илюзия от света на сънищата”.

Снимка: flickr.com

Сюрреалистичният художник Салвадор Дали е видял в сънищата си много от своите произведения. Сред тях е една от най-известните му картини – „Упорството на паметта”. С образите на топящите се часовници в произведението Дали играе с идеята, че концепцията ни за времето става произволна, когато сънуваме. Култовият пейзаж е от голямо значение за въвеждането на сюрреализма в публичното пространство в началото на 1931 г.

 

4.Стивън Кинг, „Капан за сънища“
Стивън Кинг е бил ударен от миниван през 1999 г., докато е вървял по черен път в щата Мейн. През времето на възстановяването от колабирал бял дроб и счупен крак е започнал да сънува ярки сънища.

Тези сънища са в основата на романа от 2001 г. , който е и екранизиран – „Капан за сънища“. Но това не е единствената творба на Кинг, която е вдъхновена от сънищата. Писателят е споделя, че сънищата му помагат да обрисува събития, докато пише.

10 изненадващи факта за съня>>

5.Бийтълс, „Вчера”
Пол Маккартни композира мелодията за „Вчера” благодарение на сън. В „The Beatles Anthology” Маккартни описва процеса на композиране на песента:
„Живеех в малък апартамент на последния етаж на една къща и имах пиано до леглото си. Една сутрин се събудих с мелодия в главата и си помислих: „Хей, аз не знам тази песен … или я знам”. Беше като джаз мелодия .... Отидох на пианото и намерих акордите към нея”.

 

 

6.Едгар Алън По, поезия
Едгар Алън По страда от кошмари през целия си живот. Те понякога са му служили като вдъхновение за стиховете и разказите му. Той пише и няколко стихотворения за феномена на сънуването („Земя на сънищата“ (Dream-Land) и „Сън в съня“ (A Dream Within A Dream).

По пише през 1839 г. есе „Становище относно сънищата“, където според него сънищата са мощна форма на съзнание.

Снимка: flickr.com

7.Карл Юнг, „Червената книга“
Юнг е вярвал в силата на вътрешната мъдрост и подсъзнателното и е записвал собствените си сънища. В „Червената книга” той описва сънища, фантазии, сюрреалистични диалози и психеделичните рисунки. Книгата е написана приблизително между 1914 и 1930 г., но е показана публично едва през 2009 г. До 2001 г. наследниците на Юнг отказват достъп до произведението.

9 начина да владеем собственото си съзнание >>

8.Ричард Линклейтър, „Реален живот“
Подобно на Нолан, режисьорът Ричард Линклейтър използва сънищата си като вдъхновение за някои от най-големите си филми, включително и анимацията „Реален живот“. Тя изследва екзистенциалните теми за смисъла и значението на живота, в сънищата на млад мъж. (IGN нарича филма „философски трескав сън“).