След като в продължение на 90 години мъжете сами си се състезаваха в олимпийската дисциплина ски скокове, днес – през 2014-а, в Сочи за първи път в тази дисциплина се състезават и жени.

През годините дамите са воювали за правото си да се доказват в "мъжки” спортове и са успявали. Представяме ви 7 дисциплини, в които спортистките са получили право да се борят за олимпийски медали много по-късно от колегите си мъже, както и една дисциплина, която все още е забранена за дами.

Крос-кънтри ски

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

 

Първото състезание за мъжете е в рамките на първата Зимна Олимпиада през 1924г. в Шамони, Франция. Жените започват да се борят за медали в тази дисциплина на Олимпиадата през 1954г. в Осло.

 

Бързо пързаляне с кънки

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Дамите се състезават в тази олимпйска дисциплина за първи път през 1960г. на Игрите в Калифорния, докато господата трупат медали от 1924г.

Биатлон

Екатерина Дафовска на награждаването през 1998г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България притежава единствения си златен медал от Зимна Олимпиада благодарение на Екатерина Дафовска, която печели отличието в Нагано през 1998г. – само 6 години, след като дамите са започнали да печелят олимпийски медали в тази дисциплина.

Кърлинг

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кърлингът е част от Зимните Олимпийските игри от началото им през 1924г., но до 1998г. е бил със статут на „демонстрационен спорт”. Кърлингът става официален олимпийски спорт през 1998г., когато и женските отбори влизат в надпреварата.

Хокей на лед

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Женски отбори по хокей на лед стъпват на олимпийските пързалки чак през 1998г.

Бобслей

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До 2002г. дамите не са могли да се състезават в тази дисциплина на Зимните Олимпийски игри.

Ски скокове

Първата олимпийска шампионка по ски скокове - Карина Фогт. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Както вече стана дума, на настоящата Олимпиада в Сочи дамите за първи път се състезават в дисциплината ски скокове. Първата олимпийска шампионка в тази дисциплина стана Карина Фогт от Германия.

Ски северна комбинация

Тази дисциплина включва корс-кънтри и ски скокове. Дамите могат да се състезават на Олимпиада в тези две отделни дисциплини, но все още не могат да се борят за медали в комбинираната.