Професии от сферата на инженерството, архитектурата, икономиката и, напоследък все повече, на информационните технологии, досега винаги са стояли на челни позиции при избора на успешна кариера. Предвид новия облик на съвремието обаче, ставащо все по-зависимо от новите технологии и забързания начин на живот, се очертават пет, които ще бъдат най-търсени и предпочитани през 2014 година. Специалистите са категорични, че те определено ще окажат безспорно влияние върху избора за професии и на следващото поколение.

7 стъпки към успешна кариера >>

1. Блогър

Не си мислете, че да поддържаш към днешна дата блог може да бъде само едно приятно и забано хоби. Напротив! От известно време насам по света се появяват все повече професионални блогъри. В някои страни например един блогър си докарва почти толкова добри доходи, колкото и един адвокат. Накратко, секторът набира все по-голяма популярност и възможности за регламентиране, и се превръща в прекрасна алтернатива за добра кариера. Идеята е единствено да бъдеш оригинален и творчески настроен. Колкото по-интересен и иновативен в мисленето си, толкова и рейтингът ти ще бъде по-висок, а оттам – и приходите ти.

Женска кариера - мъжка професия >>

2. Инструктор по житейските проблеми (Life coach)

"Инструктор по житейските проблеми” е на път да се превърне в един от най- популярните варианти за кариера в рамките на следващите 5 години. Какво означава Life coach? Това е специалист, който ще изнася лекции и практически съвети за нещата от живота – взаимоотношения, важни решения, болести, приятелство и т.н. На този етап, разбира се, няма точна квалификация за подобна професия, но най-вероятно тя ще бъде отнесена към психолози и психотерапевти, повечето от които ще се преориентират именно към такава специализация.

 Баланс между личния живот и кариерата >>

3. Имидж консултант

Сред най-желаещите професии през 2014 година се нарежда и тази на имидж консултанта. Безспорно за това влияние оказва все по-голямата нужда на хората днес да се допитват до мнението на експерти за неща като: външна визия, начин на обличане, маниери, жестове, език на тялото, етикет на поведение, комуникационни умения и т.н.

6 златни правила за поведение в офиса >>

4. Уеб дизайнер

Не е тайна, че професията на уеб дизайнера към момента е изключително желана и актуална. И определено тя ще набира все по-голяма популярност и за в бъдеще.

 Професии, полезни в ежедневието >>

5. Финансов съветник

Професията на финансовия консултант набират все по-голяма популярност. И това е обяснимо предвид факта, че нуждата от пари за хората от съвременното общество става все по-голяма. Финансовите консултанти са тези, които най-добре могат да ни дадат съвет относно планирането на семейния бюджет, как да осигурим средства за децата си, как да издигнем имиджа на фирмата, в която работим или управляваме, къде да насочим инвестициите си, как да спестяваме, какви разходи да правим и т.н.

Да спестим пари, без да похарчим нерви >>