Банкя се намира само на 15 км от центъра на София (около 30 минути с кола), но предлага доста варианти за почивка на чист въздух. През уикенда центърът се изпълва с коли и е трудно да се намери място за паркиране, затова не подценявайте екзотиката, наречена БДЖ. Особено, ако сте с деца – за тях пътуването с влак (по този маршрут композициите са от модерните) е голяма атракция. Билетът е около лев, а времето – 50 минути. Третият вариант за пътуване е с автобус от метростанции “Люлин” (номер 42, ще го запомните заради асоциацията с галактическия стопаджия) или “Сливница” (47 или 48).

Релаксирайте на минерален басейн

(от 9:00 до 21:00 ч.)

Живея в Банкя от 15 години и помня стария минерален плаж, който беше доста вехт. Сега на негово място (ул. „Цар Освободител“ 2, близо до автобусната спирка в центъра) ще откриете Pool Bar – модерен комплекс с олимпийски басейн (дълбочина от 1,35 до 1,80), джакузи и детски басейн.

Тук потапянето във водата е като потапяне сред природата, защото сте обградени със зеленина, а не от панелни сгради. Храната в ресторанта (работи до полунощ) е на добро ниво, проблем е единствено бавното обслужване, когато има повечко хора.

През седмицата входът е 15 лева (получавате чадър и шезлонг), а от петък до неделя е 20 лв. Децата до 6 години влизат безплатно, а по-големите (до 12 години) са с 50% намаление. Ако искате да наемете цяла шатра, доплащате още 40 лева.

Разходете се по Пътеката на здравето”

Ако паркът в центъра ви е малък, тръгнете по “Пътеката на здравето” (6-7 км, които се минават за максимум два часа). Екопътеката тръгва от Военния санаториум (където всички си наливат минерална вода), върти през красивата борова гора и ви връща в почти изходна позиция, до църквата "Св. св. Кирик и Юлита”. Пътеката е известна с въздушното течение, обогатено с озон, минаващо през нея.

Разгледайте обновения център

Снимка: Даяна Петкова

Навремето центърът на Банкя се състоеше от пазарче със сергии за плодове и зеленчуци. Преди две години той бе обновен изцяло, като на мястото на пазара се появиха пейки, фонтани и метална часовникова кула. В парк “Ротонда” има амфитетър, където често се организират концерти и други събития. През зимата тук ще откриете дървени павилиони, в които продават скара и греяно вино.

Снимка: Даяна Петкова

Хапнете в американската кръчма Saloon

(от 12:00 до 24:00 ч.)

Добрите ресторанти в Банкя се броят на пръстите на едната ръка, като за мен американската кръчма Saloon е най-доброто място. Намира се до Националния хиподрум (малко преди Банкя, ако идвате от София по стария път) и разполага с паркинг. Атмосферата пресъздава Дивия запад, а кухнята е текс-мекс (набляга се на боба, царевицата и пикантните подправки). Кънтри музиката допълнително спомага да се почувствате като в уестърн филм.

Да яздите кон

Преди да хапнете в Saloon, можете да пояздите коня на Тодор. Обадете му се на 0898 707 794 (на Тодор, не на коня), за да има той някаква готовност. За еднократни занимания цената е левче на минута, а ако ви хареса, можете да се уговорите за редовни посещения. В момента такива има в понеделник и четвъртък.