Всички сме чували или знаем кои са най-популярните туристически дестинации - Милано, Рим, Париж, Лондон, Берлин... Но какво ще кажете за няколко по-екзотични кътчета, които всеки изкушен от различните култури и преживявания, би посетил? При това - повечето от тях са скъпи, но само когато говорим за пътя. Иначе веднъж стигнали и вече на място обикновено можете да се оправите с наистина скромен бюджет. Хвърлете по едно око заедно с нас:

1. Непал

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosНай-известна с факта, че е дом на половината от връх Еверест, в тази суперфотогенична държава има още много какво да се прави, освен да катериш най-високите склонове в света. Освен това все още не е препълнено с туристи. Има много храмове в столицата Катманду, които са древни, но не липсва и модерна туристическа инфраструктура. Хотели за под 10 долара на нощ се намират лесно, но има и по-скъпи – стига да можете да си го позволите.

2. Йордания
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Близкия изток може и да звучи страховито и това да държи туристите далеч, но всъщност Йордания е сигурна и приема всички топло и отворено. Освен това повечето хора поназнайват английски, а екотуризмът се развива с бързи темпове. Вместо да губите време в модерната столица Аман, посетете древния град Петра. Пролетта и есента са най-подходящи за пътуване до Йордания, но когато и да отидете, със сигурност няма да ви върнат.

3.Сицилия
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Безкрайната живописност на острова, който се намира на палеца на Ботуша, си има своя собствена древна култура и отделен език, но в някои отношения е доста „по-италиански” (и значително по-евтин) от „главните” и популярните сред туристите градове на север. Богатството от морска храна е едновременно екзотично и простичко меню, а лозята околовръст гарантират хубаво вино, при това на доста разумни цени.

4. Чанг Май, Тайланд
Този обграден със стени град в предпланината на Хималаите е на 700 километра от Банкок и е известен като портата към северен Тайланд. Там ще откриете над 300 будистки храма, а тъй като е бил важен търговски център през вековете, в него наистина има много какво да се прави. Освен това нощувка в хотел струва около 5 долара. Всъщност – припомнете си този туитър пътепис от там – за вдъхновение.

5. Мароко
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Тази мюсюлманска държава е лесна за достигане през южните части на Испания, но се усеща така все едно е на един свят разстояние от нея. Прочетете повече за Тунис – ето тук.