Един от най-редките диаманти в света бе продаден на търг в Женева срещу рекордната сума от 45.4 млн. швейцарски франка (почти 46 млн. щатски долара).

Гордият собственик на 24.78-каратовия розов камък е британският търговец на диаманти Лоурънс Граф. Той участвал в аукциона по телефона и, след като разбрал, че е победител, издал и как ще кръсти новата си придобивка - Graff Pink.

За последен път Graff Pink бил излаган на търг преди 60 години в Ню Йорк и после десетилетия наред бил част от частна колекция.

Колекционерът Граф държи и предишният рекорд за притежание на скъп диамант. Преди две години той платил 16.4 млн. паунда (24.3 млн. долара) за синьо-сивия 35.56-каратов Wittelsbach.

Търгът в Женева обаче няма да се запомни само с бомбастичната цена на скъпоценния камък. Аукционът влиза в Книгата на Гинес заради огромните продажби – 500 предмета за 103 млн. швейцарски франка.

Сред предложените вещи бяха бижута на Кристина Онасис и Кристина Форд, която се жени за внука на основателя на едноименната автомобилна корпорация.