За първи път в историята на най-престижния международен фестивал в България три филма, създадени от български автори и с мажоритарно българско финансиране, ще бъдат представени пред авторитетното международно жури, което традиционно връчва Голямата награда на фестивала „София – град на киното”, осигурена от Столична община.

БЕЗБОГ

Отличеният със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза”, „Безбог” („Godless”, 2016) на Ралица Петрова е „разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление”. Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност.

„Светът – или поне българският свят – се дави в депресия, корупция и мизантропия.  Любовта не съществува, макар че от време на време хората я търсят. Това е посланието на дебютния филм „Безбог” на режисьорката Ралица Петрова, филм, който си поставя за цел да покаже на зрителя цялата безрадостно в живота на посткомунистическа страна, където нищо не се променило”, пише „Варайъти”.

„Планинар човек съм и по време на писането на сценария качих Безбог за пореден път. Отекна ми, че предисторията и мита, който е свързан с върха, някак си отразява същите емоции и същата тема”, споделя от своя страна Ралица Петрова. Тя завършва визуално изкуство в Лондонския университет, след което специализира филмова режисура в британската Национална школа за кино и телевизия.

И ПОСЛЕ СВЕТЛИНА

Вторият пълнометражен филм на сценариста и режисьора Константин Божанов е поетично озаглавен „И после светлина” („Light Thereafter”, 2017), а световната му премиерата е буквално след няколко дни, в основната конкурсна програма на престижния кинофестивал в Ротердам (25 януари - 5 февруари 2017). Филмът разказва историята на 16-годишния Павел, емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол - енигматичния френски художник Арно. Подобно на „Аве”, и този филм на Константин Божанов е история за пътуване: пътят към целта среща Павел с интересни хора, води го към заветното самопознание и съзряване...

„И после светлина” е копродукция между България, Белгия и Великобритания. В главната роля е изгряващата звезда от Ирландия Бари Кьоеган (познат в киносредите от независимата британска драма „71”); участват още европейските актьори Ким Бодниа, Туре Линдхард, Солен Риго, Лубна Азабал, Слиман Дази и българските Маргита Гошева, Елица Матева, Станислава Николова.

ХРИСТО

Третото българско заглавие в основната конкурсна програма е пълнометражният дебют на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов – „Христо”, стартирал като проект на София Мийтингс 2013. Филмът бе представен премиерно на 34-ия фестивал „Златна роза”, където получи награда за игрален дебют и за най-добра мъжка роля на Димитър Николов (поделена). Във филма Христо е бездомно момче, което прави всичко възможно, за да води нормален живот. Но, разбира се, има и неща, които не би направил. А цената на „нормалния” живот  може да се окаже твърде висока за него. „Христо” беше селектиран за участие в конкурса на Варшавския Филмов Фестивал 2016.

СНЯГ

Дебютният филм от Турция – „Сняг” („Snow”) на Емре Ердогду ще има своята световна премиера на 21-ия София Филм Фест. Това е увлекателен разказ за наркозависима млада жена, която живее извън общоприетите норми на обществото. След като разбира за съществуването й, нейният брат Али оставя собствения си, добре уреден живот и отива в Анталия при нея. Там им предстоят взаимни изпитания – всеки от тях се оказва предизвикателство в света на другия...

MOON DOGS

Своенравен и забавен „Moon Dogs” на британския режисьор Филип Джон е кинопътешествие по стъпките на двама тийнейджъри из Шотландия, по време на което те срещат загадъчно момиче, застанало помежду им. „Moon Dogs” е пълнометражен дебют за Филип Джон, известен пънк-басист и пинг-понг фен, с успешна телевизионна кариера. Филмографията му включва сериала „Being Human”, донесъл му две номинации БАФТА за най-добър режисьор, както и „Downton Abbey” (2013-15), „Outlander” (2016) и комедията на Ървин Уелш и Дийн Кавана  „Wedding Belles” (2007).

КЪЩА БЕЗ ПОКРИВ

В международния конкурс на София Филм Фест 2017 е включена и продукцията на Германия, Ирак и Катар – „Къща без покрив” („Haus Ohne Dach”) на режисьора Солин Юсеф, предствен с успех на фестивала в Монреал 2016. Историята проследява двама братя – Алън и Ян, и сестра им Лия, родени в кюрдския регион на Ирак и израснали в Германия. Тримата са изправени пред нелеката задача да изпълнят предсмъртното желание на майка си – да я погребат до баща им в родното село. По време на пътуването тримата изучват и родината, и собствената си идентичност, а в опит да открият истините за себе си, ненадейно губят кочвега на майка си...