Къде сте лятото - на суша или по вода? Защото ние ви предлагаме няколко варианта, които комбинират и двете. Плаващите къщички в България са по-скоро екзотично изключение, отколкото често срещана атракция. Затова пораздигаме баирчета и полянки, поразплискахме реки и язовири и намерихме къде може да се позабавлявате в къщички на понтони. Непременно си вземете слънцезащитен продукт, спрей против комари и добра компания. 

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство

Плаващa къщички в Луковит

Плаващата къщичка по река Златна Панега e дело на Адриан Йорданов - Ачо, от Луковит. От неговите ръце и сърце "излизат" и каменните къщи край село Карлуково, къщата на язовир "Синдиката", реконструкцията на скалния манастир "Св. Никола Глигора". 

-Откъде ти дойде идеята за тази плаваща къщичка?
-Откъде и всички други. Божа работа.

Плаващата къщичка все още е в тестов период. Идеята е в бъдеще да има мебели – маса, столове, легло. Задвижва се с мотор. С оглед безопасност и консумация на гориво ще бъде планирано как да се ползва за в бъдеще. Тя може да се движи по реката, но може и да е статична, привързана към брега.

Вили на язовир "Въча"

На язовир Въча има 21 плаващи къщички, повечето от които частна собственост. До тях се стига само с лодка. Някои от вилите се дават под наем. Къща за гости Модър е едно от тези места. Къщата е във водата, разполага с няколко легла, кухненска част, лодка, барбекю на дърва, маса на открито. Около плаващите къщички може да се кара водно колело, лодка или джет. Риболовът е разрешен в определеното от закона време. 

Център на язовир "Доспат"

Плаващият информационен център на язовир „Доспат“ също е една от атракциите, където, макар да не може да нощувате, може да се забавлявате. На малък понтон са разположени информационна зала и експозиция за защитения вид европейска видра, която включва информация за биологията на вида, неговото разпространение в региона, основни заплахи, интересни факти. Понтонът е закотвен в залив на яз. "Доспат", под вила "Тихия кът". Може да се ползва като място за риболов или отправна точка за разходки с каяци в язовира.