Смяташ, че можеш да разпознаеш човек, който цени вътрешния си свят повече от външния, от раз? А и ти самият/ата никога не си се замислял/а, че може да си такъв/ава? Какво различава интровертите от екстровертите? Следващите 20 признака са типични за интровертите.

1. Често се чувстваш самотен/а, дори и сред много хора. В тези случаи ти се иска просто да се прибереш у дома и да се потопиш в твоя си свят.

2. Посещаваш партита, но не се запознаваш с нови хора. Не е вярно, че интровертните личности не обичат да се забавляват. Те просто отиват на парти, но не се запознават с нови хора, а общуват предимно с тези, които вече познават.

3. Изпитваш фобия от празните приказки. Ако някой казва нещо, то задължително трябва да е облечено в смисъл. В противен случай се чувстваш раздразнен/а, или дори е възможно да те заболи главата.

4. Времето, прекарано у дома, е ценно и необходимо. Докато екстровертите се нуждаят от контакти, за да се чувстват пълноценни, времето прекарано у дома с хубава книжка и чаша чай, е неоходимост за интровертите, които по този начин презареждат батериите си.

5. Прочитането на реч пред 500 човека ти се струва по-малко стресиращо от това да си говориш с тях. Интровертите могат да са прекрасни лидери и оратори, но когато се стигне до контактуване с хора, са срамежливи и дори се притеснявт да общуват.

6. Когато се качиш в градския транспорт, винаги сядаш на най-отдалеченото свободно място. Така няма опасност някой да ти досажда и занимава излишно. Интровертите всъщност не обичат да са заобиколени от хора от всички страни.

7. Имаш връзка с екстроверт. В случая максимата, че противоположностите се привличат е напълно вярна. Всеки интроверт се нуждае от своята противоположност, която да го изкарва от състоянията и по-често да го насърчава да се забавлява навън с приятели.

8. Избягваш всякакви шоу програми и партита, които предполагат присъствие на публика. Просто е отегчително...

9. Често отказваш разговор или просто не вдигаш телефона. Дори и на близките си приятели. По-късно им се обаждаш, когато имаш настроение за разговори, или когато си събрал/а достатъчно енергия за това.

10. Падаш си по философски разговори и провокиращи ума книги и филми? Такива са си интровертите.

11. Забелязваш малки детайли, които другите често не могат. Интровертите имат скрито око за детайлите. Учени са доказали, че тяхната мозъчна активност се повишава многократно, когато обработва визуална инфромация.

12. Вътре в теб постоянно тече монолог. Повечето интроверти се нуждаят първо да премислят нещата, след което да ги кажат на глас.

13. Имаш ниско кръвно налягане. Изследване на японски учени от 2006 г. показва, че интровертите имат по-ниско кръвно налягане от екстровертите.

14. Повечето ти приятели смятат, че си „стара душа”. Това означава, че сериозно премисляш нещата преди да направиш или кажеш нещо, което те прави да изглеждаш мъдър/а за годините си.

15. Не се забавляваш със същите неща, с които го правят твоите връстници. Шумните партита и многото хора на едно място определено са нещото, от което бягат хората, които отделят повече от времето си за своя вътрешен свят.

16. Винаги гледаш отвисоко и оценяваш голямата картинка. Интровертите често не се вглъбяват във фактите, а се интересуват от глобалните идеи.

17. Често ти казват „да излезеш от своята черупка”. Тов най-често се случва с учениците, които не общуват достатъчно със своите връстници и често са приканвани да вземат по-голямо участие в часовете.

18. Ти си писател/ка. Разбира се, не е задължително да си писател, ако си интроверт, както и не е задължително да си интроверт, ако си писател. Но интровертите често изразяват себе си най-добре в писмен вид.

19. Затваряш се в себе си, когато си бил/а активен/а прекалено дълго. Интровертите се нуждаят от своя свят, за да се заредят с нови сили, така че никога не могат да бъдат активни за прекалено дълго.

20. Отдава ти се една област, в която си спец. На интровертите често им се отдава да се превърнат в експерти в една област, отколкото да разбират това-онова за много неща.

LadyZone извод с чувство за хумор : ако си писател, ако имаш ниско кръвно налягане и връзка с екстроверт, значи си интроверт. :)