Ако художествената гимнастика е спорт само за жени, то нейната алтернатива беше Формула 1, особено когато говорим за един от тимовете с традиции - "Ферари", 16-кратен победител при конструкторите.

На пистата, сред скъпите и мощни болиди, женското присъствие в червено и със знаменитата емблема с конче се ограничаваше до моделите, които позираха до мощните машини (наскоро тази практика беше прекратена), любимите на пилотите и някоя и друга дама, намерила си място в екипа.

Така беше до появата на 16-годишната Мая Вуг. Тя е първото момиче, което официално става част от академията за пилоти на "Ферари"!

Мая заслужи мястото си там след като победи в състезанието "Момичета на пистата - изгряващи звезди". Зад себе си тя остави пилоти-момичета от Франция и Бразилия, а в сравнение с момчетата... Е, от повечето от тях беше по-бърза.

"Никога няма да забравя този ден. Аз съм първата жена в Академията за пилоти на "Ферари", това е като спечелиш от лотарията. Винаги съм вярвала във възможностите си, а сега се отваря чудесен шанс да преследвам мечтите си. Ще дам всичко от себе си. Не мога да разочаровам хората, които ми предоставят тази възможност", казва тя.

За "Ферари" денят, в който младата шампионка пристигна в академията им, също е важен. Пръв на базата "Маранело" я посрещна лично шефът на тима Матиа Биното.

16-годишната девойка ще се състезава във Формула 4 през следващия сезон, а от "Ферари" се надяват, че един ден ще я видим и във Формула 1.

Прецедент ли е участието на жена в състезанията с мощните болиди? Вижте повече в сайта на bTV Новините.