.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

13 любопитни факта за петък 13-и

LadyZone | преди 4 седмици
черн котка
Снимка: iStock
Отново е петък 13-и...

Отново е петък 13-и. Запознайте се с 13 интересни факта около фаталното число...

1. Има поне един петък 13-ти всяка година, но никога повече от три на година.

2. Вярва се, че страхът от петък 13-ти идва от 13 октомври 1307 г., когато хиляди рицари-тамплиери били заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V.

3. Те били принудени да признаят обвинения в ерес и содомия, и били изгорени на клада. Оттогава петък 13-ти се смята за "лош ден" за тамплиерите.

4. Други вярвания са свързани с древен Рим, където магьосниците се събирали в групи от 12, тъй като считали, че 13-ят човек е олицетворение на Дявола.

Петък 13
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos5. Днес много хора продължават традицията да се страхуват от този ден. На много сгради по света липсва 13-и етаж. Много градове нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.

6. В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.


7. Във Флоренция пък изкуството за избягване на номер 13 е стигнало своя връх и там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

8. В САЩ хората са по-практични и просто отказват да си купуват къщи на "фаталния" номер.

9. Въпреки вярванията, че петък 13 носи нещастие, много хора не се страхуват от деня.

черна котка
Снимка: iStock10. Един от тях е британец, който има тринадесет татуировки на числото "13" - всичките направени в 13-ти петъци и днес ще се сдобие с още една.

11. Повече от 80% от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж.

12. В автомобилните състезания "Формула 1" няма болид с номер 13.

13. Според някои изследователи пък хората просто обичат да се страхуват от нещо и тъй като числото 13 е винаги наблизо, на него се е паднало злощастната съдба на "персона нон грата".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?