Добри или лоши, сънищата винаги са част от живота на човек. Понякога те оставят усещане за задоволство, друг път сме благодарни, че са свършили, но тяхната яркост винаги е учудвала и очаровала хората. Ето няколко факта за сънищата.  

Забравяте 90% от сънищата си

5 минути след ставането си сутрин, половината от сънищата ви вече са абсолютно изгубени. Слез 10 минути  вече не помните 90% от това, което сте сънували.

Слепите хора също сънуват

Хора, които са изгубили зрението си, след като са се родили, виждат картини в сънищата си. Хората, които са родени незрящи, не виждат нищо по време на сън.

Не всички сънуват цветно

12% от хората сънуват предимно в черно и бяло. Всички останали сънуват цветни сънища. Изследване показва, че между 1915г. и 1950г. хората са сънували предимно в черно и бяло, но това се променя през 1960-те. В днешно време само 4.4% от хората под 25  години сънуват в черно-бяло. Учените считат, че това е резултат от влиянието на цветната телевизия.

Как позите, в които спим, влияят на съня ни

Всеки сънува

Всяко човешко същество сънува, освен случаите с тежки психически заболявания. Ако си мислите, че не сънувате, това не е вярно - просто забравяте сънищата си.

Кой пол е по-емоционален по време на сън?

В сънищата си виждаме само лица, които познаваме

Умът ни не може да си създаде лица от нищото - в сънищата си виждаме истински физиономии, които сме зървали през живота си, но не помним. Всеки човек в живота си вижда хиляди хора, така че има неизчерпаема галерия от образи, които мозъкът да акумулира в сънищата ви, докато спите.

Сънищата и символиката

Ако сънувате определен предмет, това не означава, че сънят ви Е за този предмет. Сънищата имат много дълбоко символно значение. Каквото и да сънувате, не можете да разтълкувате съня си буквално.

Възглавнички за сладки сънища

Емоции

Най-честото чувство по време на сън е безпокойството. Негативните емоции са по-често срещани при сънищата. Също така можете да имате между 4-7 различни сънища на нощ.

Животните също сънуват

Изследвания върху много и различни животни са засекли същите мозъчни вълни по време на сън като при хората. Често можете да видите как кучето ви преследва нещо в съня си или издава различни звуци.

Какви са нощните страхове при децата

Смесване на мечтите

Умовете ни интерпретират външните дразнители на които се подложени през деня и ги правят част от сънищата. Това означава, че понякога, докато спим чуваме някакъв звук и го вкарваме в съня си.

Мъжете и жените сънуват различно

За съжаление, изследване сочи, че мъжете сънуват предимно други мъже. Ако трябва да сме по-точни - в 70% от случаите мъже присъстват в сънищата на мъже. В женските сънища има по равно мъже и жени. В същото време, при мъжете агресивните сънища са много повече.

Чаят, който помага срещу безсъние

Пророческите сънища

Няколко независими изследвания са доказали, че между  18% и 38% от хората са имали пророчески сънища, а 70% от хората са преживявали дежа ву. Бройката на хора, които вярват в пророческите сънища е огромна - между 63% и 98%.

Ако хъркате, не можете да сънувате

Слухове за това има из целия интернет, но за това няма научни доказателства. Но пък е вярно, че жените може да получат оргазъм, докато спят.

Какво ли сънуват бебетата?