Знаете ли, че оптимистите са по-здрави от песимистите, по-леко преодоляват стресовите ситуации, по-успешни са в личния си живот и кариера и по-лесно... прощават. И всичко това ги прави по-добри, по-успешни и щастливи в живота. Ето техните златни правила, които ако приложите в действие, сами ще се уверите в горните думи:

1.Бъди благодарен

Не пропускай да благодариш за всеки един миг от своя живот - било то хубав или лош. Вгледай се в полета на птицата, в играта на малко дете, припкащо в краката на майка си и огласящо въздуха със звънливия си глас Опитай се да прозреш в красивото величие, скрито във всеки един миг от човешкия живот!

Не страдайте от чуждата неблагодарност >>

2.Споделяй своите истории

Общувай с хората. Задавай въпроси или пък самият ти споделяй интересни лични преживявания. Бъди душата на компанията. Това ще подобри настроението ти, ще ти вдъхне кураж и самоувереност. Контактувай с околните, а не се уединявай, бъди креативно и позитивно настроен към света край себе си. Отвори сърцето си за него. И той ще се влюби в теб!

6 разпространени заблуди за интровертите >>

3.Прощавай

Прошката е еликсир за душата. Независимо от степента на обидата или разочарованието, което си преживял, опитай се да простиш. Поеми дълбоко въздух, усмихни се и кажи първо на себе си, а после на човека, който те е огорчил "Прощавам ти!”

Прошката – вселюбов и сила >>

4.Бъди добър слушател

Научи се да уважаваш мнението и потребностите на другите. Припомни си красивата мисъл на Екзюпери, че "Всеки човек е цяла една Вселена” и че всеки един човек, роден на тази планета, заслужава внимание и добро отношение. Изслушвай, попивай. Това ще обогати и теб като личност, и ще направи щастлив онзи, който има нужда да бъде чут и изслушан от теб.

5.Прогони всякакви негативни емоции

Елиминирай завинаги от себе си всякакви чувства на завист или омраза към някого – подобни емоции само могат да разрушат душевното ви равновесие и вътрешна хармония. Избягвай ситуации, които могат ти донесат негативни емоции или преживявания. Ако почувстваш превъзходството на някого друг, не завиждай! Трансформираш грозното чувство в чувство на уважение и възхищение. Повярвай в себе си и си постави цел, която да преследваш, без да гледаш другия на колко нива е над теб. Ако някой може повече от теб, не му завиждай, а се учи от него.

Как се става оптимист при склонност към песимизъм >>

6.Усмихвай се по-често

Усмивката не само краси човек, но го прави и по-силен и самоуверен. Усмивката ще ти донесе не само повече приятели, но ще те дари със силата и куража да се изправяш смело пред предизвикателствата на живота и да ги приеодоляваш по-леко и бързо.

Нещата, които заслужават усмивка >>

7.Храни се с мяра и живей активно

Тук най-важното правило е да не преяждаш! Яж от всичко по малко. Но ограничи до максимум мазните и пържените храни. Наблягай на богатите на витамини храни – плодове, зеленчуци, зърнени култури. Комбинирай всичко това с активен начин на живот. Движи се колкото се може по-често, излизай на излет сред природата, покорявай нови и нови върхове – и в преносния, и в буквалния смисъл на думата.

По-лека храна за по-дълъг живот >>

8.Мисли позитивно

Позитивното мислене е въпрос на вътрешна нагласа. Ако ти е трудно да подхождаш винаги и към всичко с позитивна мисъл, опитай с йога например. Старай се по-често да мислиш или да правиш неща, които да ти носят само добри, приятни и красиви емоции.

Позитивно мислене – позитивен живот >>

9.Спри да обвиняваш другите за собствените си неудачи

Време е да поемеш лична отговорност за неуспехите си. Спри да виниш околните за всеки свой личен провал. Бъди по-позитивен и към околните, и към себе си. Постави си цел, която да преследваш, но подбирай средствата за нейното постигане. Не мрънкай, а действай – с добра мисъл и желание ще постигнеш всичко, към което се стремиш.

10. Спри да обръщаш поглед назад

Елинор Рузвелт казва: "Дали си мислиш, че можеш или си мислиш, че не можеш – и в двата случая си прав!". И това е напълно вярно. Учи се от грешките си в миналото и продължавай с надежда и увереност да гледаш в настоящето и бъдещето. Независимо от огорчението, което си преживял, отскубни се от негативните емоции или преживявания, и продължи по своя път с вяра и оптимизъм напред.

Оптимист срещу песимист >>