Спомняш ли си времето, когато не се налагаше да обезкосмяваш която и да било част от тялото си, не трябваше да слагаш крем на лицето си, а гримът дори беше забранен, времето, когато сутиените бяха аксесоар от гардероба на мама, а дамските превръзки – атрибут, будещ любопитство и обещаващ различен и по-готин живот – животът на "голяма". Липсва ти нали? А бяхме деца и мечтаехме за това.

Всяко малко момиче няма търпение да дойде моментът, в който може не само да се наслаждава, а и да притежава всички екстри на "големите". Днес – години, цели десетилетя, след като тези наивни мечти са се сбъднали и вече са част от ежедневието ни, вече мечтаем наобратно – за свободни крака, обували само кецове, за свободни гърди, освободени от дантелени ремъци, за свободни лица, декорирани само с чисти детски емоции.

Представяме ви списък на нещата, за които всяка малка госпожица няма търпение – същите, към които всяка пораснала госпожица развива нетърпимост :)

Когато порасна...

1. Ще мога да стоя будна докогато си пожелая

Да, така е. Голяма си и никой не те задължава да си лягаш в 21ч. Ако искаш, може дори да не лягаш днес. Но дали наистина можеш – физически. С натрупването на годините и трупащите се с тях задължения – учене, работа, работни срещи, деца, домашни любимци – става все по-трудно да правиш това, което искаш, дори когато имаш няколко свободни часа вечер. Умората си казва думата и те събаря в леглото или на дивана пред телевизора в 23ч.... или по-рано.

2. Ще мога да пия кафе, като големите

О, забраненият плод! Приятелките на майка ти идваха „на кафе” и оставяха разноцветни отпечатъци от устни по малките кафени чашки, отпивайки с наслада забранената течност. Искаше и за теб нали? До някакъв момент, за кратки минути, се чувстваше по-добре, защото баба ти те черпеше с „Инка” с мляко и ароматната течност от цикория ти стигаше да си представиш, че вече си голяма, но не – искаше си истинското! А сега...

Ако си между 25 и 35 кафето сигурно вече не ти действа толкова тонизиращо. След изтощителните сесии в университета и безсънните вечери в подготовка за утрешната работна среща, съпътствани от щедри дози кофеин, вече го пиеш сутрин по навик и понякога следобед за удоволствие. Ако си над 50 пък вече сигурно си минала на разтворимо кафе, 3 в 1 или... "Инка".

3. Ще ходя по срещи

 

Съдейки по романтичните филми и сериали, когато пораснат, момчетата не са тези досадни мърляви същества, които ни дърпат за косите и ни развалят игрите. Те се превръщат в красиви, интелигентни, много забавни и романтични хора. Когато пораснеш, мислиш си (горкото дете), ще се срещаш с такива джентълмени, които ще те водят на вечери, танци и екзотични пътешествия през уикендите.

Вече си голяма и си блъскаш главата с „Къде са тези мъже?”. Да, вярваш, че все още съществуват и дори сигурно си намерила Него, но нищо не може да те спаси от спомените (и раните) от безумните срещи с всякакви мъже през живота ти. Не си го представяше точно така, а?

4. Ще „ми дойде”

И като ти дойде, ще ти дойде до гуша само за няколко месеца. Менструацията е вълнуваща, колкото секса... за човек, който си няма представа за нито едно от двете! Доброто впечатление за секса си остава, но цикълът бързо се превръща в досада.

5. Ще живея сама

Да, да. Докато достигнеш заплата, с която можеш да си позволиш да живееш сама под наем, или в собствен апартамент, може да минат няколко десетилетия повече, отколкото си си представяла. Много е вероятно това да не се случи въобще в живота ти – първо със семейството, после със съквартирантите, след това с приятел, със съпруг, с децата ви.

6. Ще ям каквото си пожелая

Не беше фен на зеленчуците, които всички настояваха да поглъщаш задължително. Или може би майка ти не беше изявен кулинар и ти мечтаеше за времето, когато ще можеш да си хапваш каквото си пожелаеш. Най-често пица, спагети, пържени картофки и сладолед. Да, сладолед за вечеря! Свободата да избираш собственото си меню е особено надценявана. Когато си студент, често не можеш да си позволиш хубава, здравословна и разнообразна храна, а в квартирата или студентското общежитие може и да нямаш печка, дори котлонче. След студентството ставаш работещо момиче и липсата на време често ще те лишава от хранения или ако не от възможност за хапване, то от разнообразие в близост до офиса. След това идват децата и отново твоите предпочитания минават на заден план, защото дори вече да си започнала да готвиш като майстор, вече готвиш за някой друг.

7. Ще нося токчета

Снимка: Thinkstock

… и те ще са страхотни, и само мои, и ще ми стават! Ако днес ти се налага да си с тях всеки ден, сигурно мечтаеш на вселенско ниво да влезе в сила забрана на токчетата, за да могат всички жени, във всички професии да крачат спокойно на равни подметки, ако не и само с кецове!

8. Ще се гримирам

Може би и днес се харесваш с хубав грим, но истината е, че ако използваш коректор, фон дьо тен и пудра често и миглите ти винаги са извити, дълги и гъсти, благодарение на спиралата, не можеш да си позволиш „безнаказано” да се появиш в офиса или където и да е само по дневен крем. Колкото и да не ти се иска, ще изглеждаш по-уморена и не-добре без грим и това ще направи впечатление, а може и да предизвика неприятни коментари от околните, без задължително да са нарочни.

9. Ще нося сутиен

Снимка: Thinkstock

Доста кофти, при положение, че днес сутиенът е второто нещо (след обувките), от което се отърваваш, когато прекрачиш прага на дома. Безценни са дните, в които въобще не ти се налага да се сещаш за тези окови и ти се иска тези дни да са повече... много повече... да са винаги!

 

10. Ще нося дамска чанта 

Снимка: Thinkstock

Не си виновна, че е нямало как да знаеш, че дамската чанта има свойството да се превръща в твоя личен ад. Не можеш без нея, но тя е хаос. Портмоне, документи, парфюм, дезодорант, мокри кърпи, спирала, „оборотна” четка за зъби, банан, гащички (за всеки случай), касови бележки, чадър, ключове и т.н. до безкрай! И, естествено, в момента, в който имаш нужда от едно от тези неща, то се оказва някъде на дъното, за сметка на това, заради което ровеше преди един час и така и не откри!