Импулсивното пазаруване може да се отрази зле много не само на нашите финанси. Ние сме жени и много често действаме импулсивно и взимаме решения на секундата, без да мислим за последствията. Статистиката показва, че много често когато нямаме настроението пазаруваме повече, за да изпитаме удоволствие. Това ни прави податливи да закупуваме ненужни артикули.

Когато сме под стрес или сме разтревожени сме по-склонни да си угаждаме често, но има 10 начина да контролираме изкушението да харчим като луди:

Изполвайте парите по предназначение

Когато ползвате парите в брой е по лесно да изчислите колко са вашите разходи. По този начин ще определите кое ви е необходимо да си купите, а не поредната прищявка, която просто искате да имате в гардероба си, а няма да носите. Кредитните и дебитните карти ни залъгват и ни позволяват да купим на момента, без реално да си направим сметка колко харчим.

Почакайте малко…

Не избързвайте с по- скъпите покупки. Ако наистина имате нужда от нещо, но то е твърде скъпо за вас, не го купувайте веднага, а проверете дали съществува същия или подобен артикул на по- евтина цена. Съветваме ви да купувате по- скъпи стоки само за наистина специални случаи.

Внушителните витрини

Гледките, звуците и миризмите в много магазини може да ви изкушават да купувате, купувате и купувате! Избягвайте витрини, които натоварват сетивата ви. Кажете чао, чао, чао за пазарния хаос!

Пазарувайте сами!

Освен в скучаите, когато вашите приятелки са наистина искрени за всичко, което мерите в пробната. Въпреки съветите им какво да си купите,внимавайте, защото те може да са голям пробив за банковата ви сметка.

Направете списък с хранителните продукти и се придържайте към него

Не ходете да пазарувате на празен стомах в магазина за хранителни стоки, защото ще затрупате кухненския си бокс с много ненужни неща като торти, чипсове и други глезотийки, само защото ви се е ядяло това на момента. По този начин не само, че ще спестите средства, а и няма да ви се лепнат някои ненужни килограма.

Продължава >>

Не се заблуждавайте

Ясно ни е, че има много онлайн промоции, които ни заблуждават да пазаруваме постоянно. Има си различни пазарни трикове като безплатна доставка, намаление на артикула или последна бройка. Внимавайте много защото не вски продукти са качествени и лесно можете да похарчите парите си напразно.

Избягвайте онлайн пазаруването

Когато сърфирате в интернет и напълните вашата въображаема пазарна количка с всичко което искате, не означава че съществува и такава въображаема банкова сметка.

Пестете пари за нещо наистина важно

Вместо да харчите импулсивно най- добре събирайте пари за нещо голямо, което винаги сте искали да притежавате. Най- добре похарчените пари са спечелените пари с труд. Затова по- добре ги отделете за заслужената ви СПА почивка или за дизайнерската чанта, за която винаги сте мечтали.

Отпишете ги

Изчистете имейла си от ненужните промоционални стоки в сайтовете за намаления, които ви заливат ежедневно. Така чувството кое да изберете по- напред ще се премахне и ще можете да мислите за по- важните ви начинания.

Помислете преди да похарчите

Когато не можете да вземете решение да го купите или не, замислете се: заслужава ли си реалните разходи? Имате ли място за него в гардероба си наистина и ще го носите ли? Понякога купуваме набързо неща, които пълнят гардероба ни, без дори да сме ги носили.