Лувърът (Париж) е един от най-посещаваните музеи в света. Миналата година към девет милиона души са отишли да се насладят на текущите изложби и събития, или да видят неповторимата Мона Лиза (Джокондата), творение на легендарния Леонардо Да Винчи.

 

Тейт Модерн е галерия за модерно изкуство в центъра на Лондон (Великобритания). Тя отвори своите врати за първи път през 2000 г. и притежава колекция от национално британско изкуство от 1500 до наши дни, плюс колекция от международно модерно и съвременно изкуство. През 2013 г. е 12-ят най-посещаван музей в света с около 4,9 милиона посетители.

Музеят на Салвадор Дали (Фигерас, Испания) Потопете се в невероятния свят на един от на големите художници на всички времена. Там ще имате възможност да видите неговите сюрреалистични творби, които по един или друг начин ще докоснат душата ви.

 

Разположен в Мидтаун, Манхатън (Ню Йорк) МОМА е музей на модерното изкуство и е на шесто място в класацията на най-посещавани галерии в света. Там има изобилие от колекции на съвременно изкуство, включително произведения на архитектурата и дизайна, рисунки, живопис, скулптура, фотография, печат, илюстрирани книги, филми и електронни медии. Там ще се натъкнете на творби като тези на Пабло Пикасо “Госпожиците от Авиньон”, “Водни Лилии” на Моне и “Танц” на Анри Матис.

Музеят Ермитаж (Санкт-Петербург) е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е най-големият музей в Русия (127 478 кв.м.) и там са изложени творби на Рубенс, Матис, Годен, на Пикасо и Леонардо Да Винчи.

 

Египетският музей (Кайро – площад Тахрир) е невероятно място, където може да се докоснете до богата история на Египет. Неговата колекция наброява около 120 хиляди експонати от всички исторически периоди на Древен Египет. Един от главните експонати е посмъртната маска на Тутанкамон.

Музейте на Ватикана (Рим) е основан от Папа Юлий II през 16-ти век. Това изключително културно и историческо богатство, собственост само на 80 души, наброява 11 музея с 5 галерии и 1400 зали. Сикстинската капела и Стаите на Рафаело са задължителните спирки при обиколката на Ватиканските музеи.

 

Прадо е художествена галерия и музей в Мадрид (Испания), основан през 1819 г. С над 1300 картини, това е един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света. Музеят е признат като “най-голямата концентрация от шедьоври на квадратен метър”. Изобилие от шедьоври, които ще изпълнят душата на всеки културен любител, жаден за красота.

Националният археологически музей (Атина) е най-добрият археологически музей в света, с най-търсените изложби, с огромно съкровище от антични предмети от всички разкопки в Гърция, и резерв, който би могъл да напълни още десет археологически музея. Там са представени достиженията на всички цивилизации, развивали се на територията на съвременна Гърция – предмети от древността, скулптури, грънчарски изделия, произведения от бронз, египетско изкуство. В музея се организират различни временни експозиции, както и лекции свързани с археологията и специални образователни програми за деца.

 

Кралският музеи на изящните изкуства (Брюксел) е едно от най-известните културни места в Белгия. Намира се в юбилейния парк в столицата и може да видите творби на Рембрант, Ван Дайк, Рибенс, Бругел и др. Има четири зали, свързани с Кралския музей - две от тях са в основната сграда, а другите две са посветени на специфични белгийски художници.