Благодарим за приятната разходка из историята, на която ни направи свидетели Ивелина Медникарова! Изпрати ни и ти авторски текст - виж как.

Каква е първата ви асоциация щом чуете името Шекспир? Тълпи от зрители или самотният Хамлет с вечно отворения въпрос : „Да бъдеш или да не бъдеш”? Е, Шекспир е надживял времето си, но не само заради гениалните текстове. Безспорна е способността на англичаните да направят от барда индустрия, марка. Тя продава - сувенири, маршрути, музеи, класически постановки, съвременни прочити...


Висока топка за преводачите, предизвикателство за режисьорите и мечта за всеки актьор, Шекспир е дестинация и за туристите във Великобритания. На 23. 04. се навършват 450 г. от рождението му и разбира се, честванията започват още от началото на годината. В музея „Виктория и Албърт” е подредена временна изложба, безплатна за посещения. Едни от най-интересните експонати са реквизити от представления по текстове на Шекспир. Можете да видите подаръка на Виктор Юго за Сара Бернар в ролята на Хамлет - истински човешки череп. Короната на Вивиан Ли от „Сън в лятна нощ” с бележки от актрисата. Части от декори, най-старият от които от 1772 г. Размерът на истерията „Шекспир” през Викторианската епоха се представя с играта „Познай героите”, където, за да побеждаваш, е необходимо да рецитираш откъси от пиеси.

Автентичен билет за представление от 1769 г . за мен беше най-любопитният предмет. Сам по себе си произведение на изкуството, като банкнота преминала през милиони ръце. Запазен е сборник с всички произведения на Шекспир от 1623, издаден само 7 години след смъртта му, и всичко това представено между инсталация от екрани. На всеки се прожектират различни съвременни творци , не само английскоговорящи, които разказват за личното си предизвикателство - Шекспир.


И ако случайно през годините интересът към името не е достатъчно рейтингов се изваждат нови козове - холивудски интерпретации, тайни заговори, шествия в родния Стратфорд, походи по пешеходните му 250 километрови пътеки. Подклажда се упорито съмнението за авторството и любопитството расте. Историята има всички необходими съставки да е бестселър - давност, мелодрама, конспирация, екшън.
Англичаните заслужават адмирации. Не само, че се е появил такъв гений, който и да е, но са съумели да го запазят и митологизират. Да работи за страната векове наред. Интересните събития предстоят. Все пак се чества кръгла годишнина. Приятно гледане!