.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ще се осмелиш ли да разбереш дали си грамотен?

| преди 2 години
Правопис
Написаното остава. Пиши правилно!

Българският език е първият от славянските, който разполага със собствена писмена система, датираща от 9-и век на н.е. От тогава до 21 век е минало много време, но дори вековете не са показател, когато става дума за нещо важно и стойностно. То не се размива във времето. Напротив - устойчиво е и се развива. 

До преди около 20 години имаше технически затруднения за използване на кирилицата в интернет. В днешни дни тази пречка отдавна не съществува. Използването на кирилицата и правилната употреба на българския език са проява на гордост и достойнство за всеки българин. Не, това не е статия за излязлата наскоро книга на шльокавица "Pod igoto". Това е текст за събитието на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките, което се организира за трета поредна година по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Прочетете "Под Игото" на шльокавица Осъвременената версия на романа показва колко голяма заплаха представлява абсурдната писменост за българския език и култура

Присъединете се към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. На три места в центъра на София от 10 до 14 часа на 24 май можете да направите кратка диктовка, за да проверите знанията си по български правопис и пунктуация и за да засвидетелствате почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата. 

Най-често допусканите граматически грешкиИ три лесни практики, за да не ги допускаме вече

Местата са:

– срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“ пред парка „Княжеска градина“;
– на изхода на метростанция „Сердика“ на площад „Света Неделя“;
– на югоизточния ъгъл на кръстовището между булевард „Тодор Александров“ и булевард „Христо Ботев“.

Ще се осмелите ли?

Хан Омуртаг - жертва на слаб правопис

Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?