Сънят носи здраве и красота, но той е все по-трудно достижим за 65% [1] от хората. На 15 март отбелязваме Световния ден на съня с интересни данни. Дамите са тези, които страдат повече от безсъние, а основните причини [2] са наистина любопитни.

Мисли за работата и финансите

Как да разпределим бюджета за всичко, ще се справим ли с проблемите на работа? Това са само някои от възможните въпроси, които си задават жените, включително преди заспиване. 47% от дамите на възраст 35 – 44 г. се притесняват от финансовите казуси, а това пречи на съня им. Кариерата е важна за младите жени – една трета от тях споделят, че заспиват бавно или се будят от тревоги, свързани с работното място.

Притеснение за децата и родителите

В световен мащаб дамите раждат все по-късно и се случва така, че в определен момент много от тях се грижат едновременно за възрастните си или болни вече родители, както и за децата си.Това са жените между 45 и 54 г. и спадат към т.нар. сандвич поколение. Между 23 и 38% от дамите в тази възрастова категория имат проблеми със съня заради тревоги, свързани с близките.

Кошмарните сънища

Кошмарите не са присъщи само за децата, а нарушават съня на много жени по света. 38% от французойките, които не се наспиват добре, споделят, че виновници за това са лошите съновидения. Какви ли са сюжетите? Не искаме да знаем.

Социалните медии

Светлината от екраните на устройствата, които ползваме, може да попречи на качествения сън. Понякога дори не осъзнаваме колко време сме прекарали, втренчени в телефона или в таблета. Статистиката сочи, че цели 41% от младите жени на възраст 18 – 24 години не се наспиват добре заради социалните мрежи.

Партньорът

Любимият човек може да смути съня на всяка дама. Хъркането на партньора буди всяка десета жена в Япония. Въртенето и борбата за завивката са класика, няма смисъл да ги анализираме обстойно. 24% от дамите, участвали в изследването, са заявили, че партньорът им е виновен за недостатъчния им сън.

Когато безсънието стане перманентно, здравословните проблеми надничат зад вратата. Отслабнал имунитет, нарушен метаболизъм, трудна концентрация и лошо настроение са само някои от възможните последици. Приемът на продукти за преодоляване на проблемите със съня е една мярка, която често се предприема, когато нищо друго не помага. Едни от най-често използваните продукти са тези с мелатонин. Но за по-комплексно решение, което би ви помогнало да улесни заспиването, да спите непробудно и да се събуждате отпочинали и енргични е съчетанието на традиционния мелатонин с витамин В6 и билки, като пасифлора, маточина и калифорнийски мак. Такава комбинация ще откриете в НОВАНАЙТ тройно действие. Приемат се по две капсули 30 мин до 1 час преди сън. НОВАНАЙТ не води до привикване.

За финал ви пожелаваме сладък живот и да си върнете съня, за който мечтаете.

"Нованайт" е хранителна добавка за възрастни. Не е заместител на разнообразното и балансирано хранене. За повече информация „Санофи България“ ЕООД; гр. София 1784, бул. Цариградско шосе 90, Офис сграда Капитал Форт, тяло А, ет. 10, тел: 02/9705300, факс: 02/9705333, e-mail: [email protected] SABG.NVGHT.19.03.0075d/03/19

----------

[1] Според изследване на Sanofi Consumer Healthcare, което обхваща 18 090 души от 9 държави.

[2] Данни от изследване на Sanofi Consumer Healthcare, в което се включват 12 669 души от 6 държави: Полша, Япония, Франция, Австралия, САЩ и Италия. Проведено е през 2019 г.