Обичаме тези дни от годината, когато се смесват ароматите на печено българско свинско месо, пушек от камината, червено домашно вино, джинджифил и захарна глазура. Около Коледа домовете ни стават още по-уютни, светли и топли. Желанието да си стоим у дома се засилва, а с това и апетитът ни.

По традиция българските празници са тясно свързани с трапезата. Всеки обичай „се обича“ с точно определени ястия и тази любов го прави още по-хубав и почитан от хората.

Усещането за Коледа е във вкуса на свинското месо с гъби и розмарин, сармите и кавърмата, която се е готвила дълго и бавно в дълбок глинен съд. По стар обичай на Коледа и в следващите дни се яде свинско месо. Следвайки българската традиция за празника, да изберем и българско месо за трапезата! Насладата от храната ще е пълна само ако не изневеряваме на добрия вкус. В магазините BILLA продуктите, маркирани с етикет „Българска ферма“, са със 100% гарантиран български произход. На празници, а и не само, не бива да се прави компромис с качеството. Затова е хубаво, че производството и качеството на това месо се контролира от независими експерти.

Щом са български традициите ни – да е българско и месото на трапезата ни!

То може да се приготви и по много други начини - задушено с лук и моркови, в йенски съд със сметана и гъби, шпиковано с чесън и парченца пащърнак. Още много идеи за вкусни рецепти може да откриете в мобилното приложение BILLA Кулинариум.

Усещането за Коледа е и в искрите на домашното червено вино, което най-старият член на семейството точи от бурето и поставя в средата на масата. То не е вино, на което се поставят етикети! То е лудо, диво, тежко вино и е точно това, от което имаме нужда да си сипем на празниците! Червеното вино е и най-добрият приятел на свинското месо, защото двете са в хармонична комбинация. Червени вина с червени меса е кулинарно съчетание, затвърдено както от енолозите, така и от готвачите. Може да сипете малко от виното към месото, което готвите, за да стане то още по-ароматно и с опияняващ вкус.

Снимка: iStock



Традицията на греяното вино с канела и черен пипер ("пламтящо вино") идва от римско време, когато в студените зими напитката се е подгрявала и подлютявала, за да стопли войниците. На българската трапеза по Коледа виното се предпочита натурално – рубиненочервено в тежка чаша. Към българското свинско месо и домашно вино добавете ароматен хляб и... нека всички от семейството се съберат около масата.

В това е истинската българска Коледа - вкусна трапеза и любов в сърцата!