Опазването на околната среда и осъзнатият подход към опазването на ресурсите на Земята се превръщат в централни теми в новата образователна инициатива на Детски научен център „Музейко“ в партньорство с Kaufland България и с подкрепата на "Olympus Foods Bulgaria", "Екобулпак България", "Булекопак" и "Софийска вода", част от Групата "Веолия". Кампанията #ЗеленодействайСМузейко представя интерактивна образователна изложба, която ще осигури преживяване на децата и възможност сами да проследят различни процеси в преработката и опазването на ресурсите. Всяка от компаниите се включва с експертиза в процеса по изработване на идейните концепции за различните модули, като самите интерактивни инсталации са проектирани и изработени от български студия.

Изложбата стартира в хипермаркет Kaufland на столичния булевард "Ген. Тотлебен" № 36, където посетителите могат да видят модула „Сортер“, онагледяващ разделното събиране и сортиране на отпадъците от опаковки. Двете страни на инсталацията представляват два големи контейнера за разделно събиране – жълт и зелен, като във всеки от тях се крият малки прозорчета, криещи различни подходящи и неподходящи опаковки за рециклиране, от празна кофичка от кисело мляко, пластмасова бутилка и метална консерва от сирене до омазнена хартия, органични отпадъци и батерии. Тук малки и големи посетители могат сами да участват в сортирането на отпадъци и да научат кратка, но важна информация за всеки от отпадъците и техните различни процеси на преработка, като всичко това е организирано по начин, лесен като детска игра.

В обекта на Kaufland в район „Люлин“ на бул. Петър Дертлиев № 56 е разположен модулът „Осветление“, а на ул. „Тодор Каблешков“ № 3 е модулът „Водата у дома“. Следващия месец предстои да бъдат показани и модулите „Стари предмети с ново предназначение“ и „Къде отиват играчките?“. Преди да се съберат в Музейко в края на годината, всичките пет модула ще се ротират между трите локации.

Кампанията ще бъде надградена с онлайн платформа, която ще покаже на децата защо е важно да имат разумно отношение към живота ни тук и сега и как могат да участват по забавен начин в най-голямото предизвикателство – да живеем в по-чиста и балансирана природна среда.

Новата платформа на Детски научен център „Музейко“ – green.muzeiko.bg ще представи лесни стъпки, които всеки може да приложи в своето всекидневие. Различни мисии ще предложат на семейството идеи за това как да се удължи животът на произведените материали за еднократна употреба и какви са техните екоалтернативи. В предизвикателствата ще бъдат въвлечени и родителите, които са първият модел на подражание и добър пример.

За Olympus Foods Bulgaria в кампанията „Зеленодействай с Музейко“
Опазването на околната среда е главен приоритет на OLYMPUS и опаковките на 70% от обема на произведените от OLYMPUS продукти са от най-рециклируемия материал – PET пластмаса. Компанията непрекъснато инвестира в екологичността и осъвременяването на своето производство, като 70% от електричеството, което се използва във фабриките, идва от възобновяеми източници. OLYMPUS вярва, че всяка стъпка в посока към едно по-чисто и устойчиво бъдеще е от значение, затова с радост се включва в кампанията #ЗеленодействайСМузейко.