Пролетта е тук, въпреки че все още слагаме онази страхотна плътна блузка през студените вечери. Няма нищо по-хубаво от това да прекараме хладните пролетни дни в топлата сауна или горещото джакузи. Приятното преживяване обаче може да доведе до някои сериозни последици.  

Знаете ли, че 75% от жените са се сблъсквали с интимно неразположение поне веднъж в живота си? Неочакваната изненада може да ви сполети почти по всяко време на годината, особено ако редовно посещавате сауна или басейни с минерална вода. Най-често “главоболията” се причиняват от бактерия, наречена Candida albicans. 

Тази гъбичка обикновено се намира във влагалището и е абсолютно безобидна при нормални обстоятелства. Проблемът възниква при усилен растеж, който нарушава микрофлората (интимната среда е с естествено киселинно рН в интервала от 3,8 до 4,5). Ако този баланс се наруши, ще усетите последствията много бързо. Най-честите симптоми включват интензивен сърбеж, чувство за парене и дискомфорт. 

Развитието на бактериалната инфекция може да бъде предизвикано от хлорираната вода в басейна, тъй като високото съдържание на хлор има опасност да наруши естественото рН във влагалището. Същото важи и за различни други дезинфектанти, разтворени във водата.

Някои жени се опитват да избегнат неприятната ситуация, като използват тампони, докато плуват. Това, за съжаление, може само да влоши положението. Класическите тампони могат дори да ускорят развитието на инфекцията. 

Избягвайте стреса и рафинираната захар

Много фактори могат да повлияят на растежа на бактериите. Сред тях са честото излагане на стрес, приемът на антибиотици или контрацептиви, както и прекомерната консумация на сладкиши. Колкото и да ни изкушават от витрината на любимата ни сладкарница, толкова и могат да навредят на фигурата ни, а и да забавят раздялата ни с интимната инфекция. Специалистите препоръчват да ограничите и консумацията на определени храни и напитки.

За начало изключете от менюто си рафинираната захар във всичките й форми (бонбони, бисквити, шоколад и други) и да намалите простите въглехидрати (банани, круши и сливи). Би било чудесно, ако имате възможността да преминете на безглутенова диета за няколко седмици и да включите в менюто си хранителни продукти, богати на фибри (пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци). И не на последно място, заместете бялата захар с ечемичен, оризов или царевичен малц или сироп от агаве. 

Не на ароматизираните душ гелове и сапуни!

Колкото и хубаво да ухаят, не прекалявайте с използването на ароматизирани душ гелове и сапуни, както и парфюмирани тампони или превръзки. Те могат да унищожат "полезните" микроорганизми, които поддържат естествената среда във влагалището. 

Продуктите, които помагат за възстановяването на вагиналната микрофлора, се предлагат свободно в аптеките или в онлайн магазините. Те помагат и за облекчаването на други неприятни симптоми като сърбеж, парене и неприятна миризма. Те най-често са под формата на вагинални таблетки. 

Вагиналните таблетки Beliema® Effect са именно такъв продукт. Те съдържат лактобацили acidophilus и млечна киселина, които имат синергичен ефект за нормално рН и балансирана вагинална микрофлора. По този начин Beliema® Effect премахват интимния дискомфорт, допринасят за естествена защита от вагинални инфекции и предотвратяват развитието на патогенни микроорганизми. 

Таблетките Beliema® Effect е препоръчително да се използват в комбинация с Beliema® Expert измивен гел за интимната зона, разработен съвместно с гинеколози за ежедневна употреба и превенция на интимните инфекции. Нежната грижа, която той осигурява е благодарение на комбинацията от антимикробен агент хлорхексидин и пребиотици BioEcolia®. Заедно те помагат за възстановяване на естествената микрофлора на деликатната интимна кожа и спират развитието на гъбички и бактерии.