Готвенето и пазаруването на местно произведени храни е една от силните тенденции за 2018 година. Но дори да не беше така актуален в кулинарните среди, този осъзнат избор изначално има много положителни страни. Избирайки българските плодове и зеленчуци, вие подкрепяте бизнеса на местните производители, сезонните продукти са много по-вкусни и са гарантирано пресни. Развиването на локалните храни беше тема, застъпена и в тазгодишното издание на изложението Terra Madre Balkans 2018 в Брюксел. Там България се представи лютеницата от розови домати от Куртово Конаре, меурче (вид сушено месо) от село Драглище и др. Българските плодове и зеленчуци са лесно достъпни в BILLA, а кои са любимците от българските градини може да прочетете на страниците на 11 брой на списание „BILLA Кулинариум“*.

Лято 2018 няма да е истинско без сладки череши и кайсии? Без сок, потекъл до лакътя, когато отхапеш от голяма, добре узряла праскова? Замирисва на лято и когато започнем да затваряме сочни малини на компоти, а зрелите ягоди варим на сладък конфитюр.



Но царете на лято 2018 ще бъдат зеленчуците. Причината - тенденцията е все повече ресторанти да предлагат вегетариански алтернативи в обедните и основните си менюта. Веганските предложения също няма да са само по изключение и само в специализирани заведения. Краставиците са с вкус на лято – твърдят в списание „BILLA Кулинариум“. И ние сме склонни да се съгласим. Няма ли на масата хрупкави краставици и сочни домати, лятото все едно изобщо не е започнало.

Лято в лилаво – не става дума за модни тенденции, а отново за храна. Лилави картофи, лилави репички и лилави моркови – това са новостите, с които ще ни изненада сезонът. В чиниите ще се появяват все повече цветове, защото храната не е само за стомаха, но и за радва очите.

Още нещо, което не бива да пропускате за опитване през лято 2018 - хавайската кухня. Снимките на малки кръгли купички (poke bowl), пълни със зеленчуци, маринована риба, ориз и сос, които се хапват с дървени пръчици, заливат Instagram. Трендът има своето обяснение – хавайскта кухня има силно лятно звучене, а рибата е един от предпочитаните продукти за този сезон. "Това е суши от ново поколение, защото се яде по-лесно", казва главният готвач Дакота Вайс от Sweetfin Poké в Лос Анжелис. В Хаваите това ястие се предлага навсякъде – от бензиностанции до крайпътни щандове. Повече за Хаваите като преживяване от Рая може да прочетете в новия брой на списание „BILLA Кулинариум“. За ползите от яденето на риба и как това ще ни направи дълголетници също може да научите там. Тайната е на 54 страница.



Микро растения – царевица, леща, репички, боб мунг и ядливи цветя – те изместват здравословните кълнове. Микро растения отглеждат в кухните и градинките си вече много от престижните ресторанти в България. Използват се за декорации, сосове и гарнитури. Те са от групата на т.нар "функционални храни", за които тепърва ще се говори все повече. Те са с изключителни вкусови и здравословни качества.

През лято 2018 бирата няма само да се пие – тя ще се готви! Възможностите са много. Подбрани идеи, на които няма да устоите, ще откриете на страница 46 в брой 11 на кулинарното списание „BILLA Кулинариум“. В него ще намерите и талони за отстъпка на стойност над 30 лв.

Ако обичате да експериментирате, в списъка за лято 2018 добавете още - черен сладолед с активен въглен, диня на грил, розов шоколад и зеленчукови салати с ядливи цветя. 

Подгответе небцето, очите, фантазията и усмивките си. Защото лято 2018 ще е пъстро, вкусно и сочно, като никое друго досега!

*BILLA Кулинариум е най-тиражираното и продаваното кулинарно издание за уникален брой за 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г.