Месото и плодовете могат да бъдат голяма любов. Стига, като при хората, да си намерят точната половинка. Бъдете смели! Животът обича смелите, а сетивата ви ще ви се отблагодарят за тази дързост. Комбинацията от плодове и месо е противоречива. Много хора дори я намират за непривлекателна. Истината е, че плодовете се съчетават много добре с ястия с месо. Те добавят сладост и тръпчивост, която е в контраст с плътния, землист вкус на месото.

Предлагаме ви 3 страхотни рецепти, които са добри комбинации на месо с плодове.

1. Салата с малини и пилешко



Необходими продукти:

1 броя зелена салата или айсберг
10 броя малини и боровинки
1 пържола от филе, приготвена на скара
½ ч.ч. белени тиквени семки
50 г моцарела

За дресинга:

2 с.л соев сос
1 с.л мед

Приготвяне

1. Салатата се нарязва на едри ленти. Соевият сос и медът се смесват в съотношение 3:1 и се затоплят. Към тях се добавят 5-6 малини и толкова боровинки, които леко се намачкват, за да пуснат плодов сок. Салатата се залива с дресинга и леко се обърква. Добавят се и останалите свежи плодове.

2. Филето се нарязва на тънки ленти и се поставя върху зелената салата.

3. Тиквените семки се запичат в сух тиган. С тях салатата се поръсва отгоре. 

4. Моцарелата се нарязва на кръгчета и се поставя отстрани на салатата. Парчетата бяло сирене се украсяват със свежи малини и боровинки. Върху тях се капва малко от соево-медения сос.

За съвършения дует на месото и плодовете може да прочетете в последния брой на списание BILLA Кулинариум. С BILLA Card то е ваше само за 0,99 лв. В него ще намерите и талони за отстъпка на стойност над 30 лв., които можете да използвате още при следващото си пазаруване в BILLA.

А сега всички рецепти от списанието оживяват – вече е налично и мобилно приложение BILLA Кулинариум с над 250 изкушаващи видео рецепти, което може да бъде свалено от google play и app store.



2. Пилешки хапки със сини сливи
Необходими продукти:

500 г пилешко филе 
300 г сини сливи (без костилки)
1 стрък праз 
сол, червен пипер
1 ч.л. захар
1/2 ч.ч. доматен сок

Приготвяне:

1. Месото се нарязва на хапки и заедно с праза се задушават в малко олио. Добавят се солта и червения пипер. Готви се около 15 минути. 

2. Към сместа се добавят сливите, които предварително са накиснати в топла вода. Това ги прави по-меки и крехки.

3. Добавя се захарта и се оставя да къкри 15 минути. Накрая се слага доматеният сок и след още 5 минути се сваля от котлона.

3. Запечена шунка, бри и круши
Необходими продукти:

400 г шунка
200 г сирене бри
1 круша

½ с.л мед
1 с.л. горчица

Приготвяне:

1. Шунката се запича от двете страни в сух, оребрен тиган. 

2. Медът и горчицата се смесват. Докато шунката е още топла, се намазва с медено-горчичената смес. 

3. Крушата се нарязва по дължина на парчета с дебелина около 0,5 см. Поставя се в тигана на изключен котлон. Целта е само леко да се грилова, за да получи карамелизиране от едната страна. Сиренето се нарязва на ленти.

4. В чинията се подреждат едно върху друго – шунка, сирене, круши. Отгоре се полива с малко от останалия медено-горчичен сос.

Есента ухае на блаженство! А едно от най-големите блаженства на този хладен сезон е да се гушнеш на топло под одеялото със списание BILLA Кулинариум, да си избереш интересна рецепта от многобройните предложения и да си приготвиш вкусно ястие. 

*BILLA Кулинариум е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г.