Както обещах в гостуването си в "Преди обед",  днес ще разкажа за моята лична селекция вина и защо завързах очите на Камен Лисички по време на запознанството ни с вината. Използвам думата запознанство, защото дегустация се прави при специални условия, със специални материали и от професионалист. Ние се забавлявахме и се запознавахме с вината отблизо. И мисля, че ни се получи.

Когато ми се обадиха по телефона с покана за това участие, благосклонната съдба ме беше поставила на входа на Винария в Пловдивския панаир и бях точно по средата на запознанството си с няколко десетки вина. Нямаше как да е съвпадение - точно там имах възможност да опитам и да си харесам вина, някои от които представих и в предаването.

Селекция на вина на цена около 10 лв. и малко нагоре

Усещам, че си жадна, затова започвам. Избрах 3 бели, 3 розета, 3 червени и едно за правене на бебета. Условието беше да покажа вина с цена около 10 лв., които са български и добри, за да отстреляме мита, че виното е хубаво само ако си дал 30 лева за него. Пускам се по много хлъзгав лед, и то без кънки. Но искам да уточня, че самата аз понякога давам 30 лв. за хубаво вино. Особено когато е в ресторант - нормално цената да е различна от магазин, склад или изба. Същевременно по-скоро ще се върна в Китай и ще ям пържен скорпион, отколкото да пия вино, което струва 2-3 лв. в клек-магазина за цигари или 7 лв. в хипермаркет. Дори и да пише, че е от сълзи на малко коте.

Истината е някъде по средата. Но ако опиташ някое от вината, които представям, моля те, пиши ми тук в коментар под тази статия, дали ти е харесало - искам да знам какво мислиш по въпроса с виното, защото смятам да остана тук за известно време и ще ми е по-приятно, ако имаме диалог. Аз със сигурност съм с чаша българско вино пред компютъра, а ти?

Три бели вина

 

TODOROFF Boutique Rainbow Silver - бяло сухо вино с 13% алкохол, което означава, че не бих го започнала преди закуска не само защото сортовете във виното не се препоръчват на празен стомах, а и защото това далеч не е безобидно леко бяло вино. Напротив - интересно и интензивно като церемонията по връчване на Оскарите. Винаги има шанс някоя от нас да се изложи на червения килим с него. В него има три сорта - 40% Шардоне, 40% Совиньон Блан и 20% Вионие.

Ако пренесем характеристиките на тези сортове в типажи жени, това мога да го опиша по следния начин - и трите вина са с плътно тяло, това е комбинация между външния му вид и начина, по който го усещаме в устата си, а и върху тялото си, но последният фактор ви препоръчвам да не го опитвате до край. Със сигурност това вино е една секси, стегната и леко пищна дама. Може би Шакира или Дженифър Лопез. Вионието е силно, Совиньонът- ароматен, Шардонето- богато. Значи оставам на Дженифър Лопез, защото нейното състояние се оценява на 320 милиона долара, а пък и си има собствена линия парфюми. Ако след като опитате това вино пеете от терасата на 7-я етаж „looove doooon’t cooost a thiiiiing”, значи всяка стотинка си е струвала. Цена - около 9.50-10.00 лв.

Dives Muscat Лимитирана серия 2014 - 13% алкохол, направено от най-древния сорт грозде, според интернета. Изключително трудно е да се проследят корените му, значи си имаме работа с екзотичен произход, но мен това вино, освен че е леко зеленикаво, ме впечатлява с някакъв оттенък на здравец. Има ароматен финал, което ми дава възможност да си поговорим за „финала“. Ако правиш някаква аналогия с оргазма при жената - получаваш 6+ по сомелиерство в моя клас (за който никой никога не е чувал). Финалът или послевкусът е това качество на виното, което усещаш, когато си отпила, изплюла или глътнала (за виното говоря, не се отнасяй). Без значение какво предпочиташ - това, което остава в теб като вкус и усещане, се нарича финал. Или aftertaste. Ако трябва да го обобщя отново като жена - това вино за мен е Адриана Лима - тя е родена в Бразилия и е смесица от африкански, португалски, френски и карибски гени, което я прави трудна за описване на произход. Макар и със светла кожа, тя има много екзотичен тен, а очите и са като оттенъците на зелено в цвета на муската и здравеца във вкуса му. Надявам се Лима да получава интензивни оргазми, за да пасне съвсем на нашия мускатен финал. Ако и на теб ти се получи с финала, моля те сподели тук, защото съм сигурна, че колегите от DiVes ще се почувстват абсолютно пълноценни в мисията си.
Цена - 9.00лв-11.00 лв.

Оранжево вино на Вила Мелник- 13.5% алкохол в съчетание от 60% Совиньон Блан и 40% Керацуда- истински български сорт. Виното се казва Оранжево, заради начина, по който е направено и цвета, който е получило. При белите вина - ципата на грозденцата се отделя от сока и сокът ферментира, докато стане на вино. При червените вина - цветът идва от ципата, която се оставя със сока и така ферментират заедно. Оранжевото на Вила Мелник е бяло вино, направено по технология на червено вино и цветът му идва от ципите, които присъстват в процеса. Казват, че е противоположно на розето.

Ако трябва да опиша направата на виното и крайния резултат, бих подходила така. Ти си от смесен брак- с майка от Бордо и баща от Мелник, които са се запознали на фестивала Hot D’or в Кан. Обичаш да хапваш яйца по панагюрски, но френското кино и френската мода са ти много на сърце. Майката на гаджето ти (джибрите-с ципи) ти е била на гости (гроздовия сок) за ден и половина (викат му студена мацерация). Отношенията ви са били доста хладни, а и климатикът ти е бил развален. За твое съжаление, сте отишли заедно на почивка за 10 дни и там сте стоплили отношенията (ферментация на джибри-ципи и сок заедно), защото сте намерили общи черти в приятеля ти, които и двете не харесвате. На 11-я ден сте се разделили по живо по здраво и ти си запалила спортната си кола (иноксов съд за ферментация) и си прекарала цял месец обикаляйки Бразилия в размисли за живота и връзката си (почиване на сока само с утайките). Прибрала си се през февруари (когато е бутилирано виното) и вече си стигнала до извода, че няма да си губиш времето с мъже, които те пращат на почивка с майките си (виното е лимитирана серия- около 1100 бутилки). Вследствие на цялата тази история си хванала тен (оранжево - охра оттенък в цвета)  и притежаваш завидна дълбочина и мъдрост. Макар и да си леко стипчива от цялата история, всичко това ти се е отразило много добре и си една истинска свежарка, готова за нова, този път сериозна връзка.

Ако може да се идентифицираш някъде в тази история - опитай това вино или почерпи майката на гаджето си с него. Макар че е възможно, след като го опита, съвсем да се откаже да си тръгва, затова извикай някого да ремонтира климатика.
Цена - около 20.00 лв.

Всички статии от темата "Другото дясно" може да прочетете тук.