Неотдавна съпругата ми ми показа публикация в една от родителските групи, които следи. В поста една бъдеща майка питаше участниците в групата дали трябва да имаш пари, за да родиш дете. И в коментарите всички отговаряха, че детето е много по-важно от парите и можеш да мислиш за това след като станеш родител. Аз няма как да се съглася с това.

Осъзнавам, че мнението ми не е популярно и може би ще ядоса много хора, но преди да предприемеш стъпката да имаш дете, трябва да си сигурна, че имаш финансовата възможност да се грижиш за него. В противен случай можеш да провалиш не само своя живот, но и този, който ще дадеш на детето си.

Може ли да си щастлив с малко пари?

Снимка: istockphoto.com

Вероятно ще кажете, че щастието не зависи от парите и че децата от бедни семейства много често са по-щастливи от тези на милионери. И ще сте напълно прави.

През 1937 г. ученият Джордж Вейлант започва да събира данни за голяма група деца. Той следи живота им през следващите близо 40 години, за да намери отговор на въпроса каква е формулата за по-добър живот и какво ни прави щастливи.

Снимка: istockphoto.com

В крайна сметка достига до заключението, което формулира така в интервю за „Атлантик“:

Единственото, което наистина има значение в живота, са отношенията ни с другите.

Оказва се, че хубавата заплата и придобивките остават на второ място след… приятелствата. Ние сме социални същества и нещото, което търсим най-много, е група, в която да се чувстваме приети и на мястото си.

Снимка: istockphoto.com

Бедните деца могат да завързват и да поддържат приятелства не по-зле от тези от заможни семейства, така че социалното положение на родителите действително има малко значение за щастието им. Но може да се отрази на друго, колкото и нелогично да звучи – интелекта им.

Връзката между бедността, богатството и интелектуалното развитие на децата ви

В страхотната си книга „Правилата на бебешкия мозък“ (издателство „Изток-Запад“) молекулярният биолог Джон Медина се опитва да обясни какви са предпоставките, от които зависи коефициента на интелигентност на хората още от бебета.

Снимка: istockphoto.com

Той отхвърля популярното вярване, че всеки човек се ражда с определен коефициент на интелигентност и подкрепя теорията, че това много зависи от средата и обстоятелствата. И едно от тези обстоятелства са именно финансовите възможности на родителите.

Снимка: istockphoto.com

Живеещите в дълбока бедност имат значително по-ниски резултати (на тестовете за интелигентност) от богатите“, пише Медина в главата, озаглавена „Щастливо бебе: семена“. „И ако печелите под определен праг, икономическите фактори ще имат много по-силно въздействие върху коефициента на детето ви, отколкото, ако принадлежите към средната класа. Дете, родено в бедност, но осиновено от семейство от средната класа, ще повиши коефициента си на интелигентност средно с 12-18 точки.

Снимка: istockphoto.com

Джон Медина дава ясно да се разбере в книгата си, че тестовете за интелигентност далеч не са перфектни и има още какво да се желае, за да се считат за научно издържани, но е факт, че бедността влияе негативно на развитието на мозъка.

Можем да заключим, че на повечето деца, родени в бедни семейства, ще им е трудно да успеят в живота, ще станат бедни възрастни и ще създадат нови бедни семейства, в които ще се родят нови бедни деца. И така до безкрай. Има и изключения, но случаите, които доказват това правило, са значително повече.

Създавайки дете, без да сте готови финансово за него, ще разруши повече от един живот

Със съпругата ми често спорим и то по най-глупавите причини, за които може да се сетите. До тази година обаче никога не се бяхме карали за пари, защото не сме изпитвали затруднения (най-вече благодарения на това, че тя има хубава професия и е много добра в това, което върши, така че трудът ѝ се отплаща подобаващо). Откакто сме родители обаче, парите се превърнаха тема на няколко много сериозни разговори – от тези, в които имаш чувството, че ходиш по ръба и една грешна стъпка може да е фатална.

Снимка: istockphoto.com

Това не ме изненадва, защото парите стават причина за конфликт при огромен процент от семейните двойки, особено при тези, в които доходите са асиметрични, както е в нашия случай. А детето е една малка финансова пиявица от деня на зачеването си. За по-малко от 9 месеца дъщеря ни успя да глътне около 3000 лева. Това са близо 5 минимални работни заплати (по онова време)!“

Колкото по-малки са доходите ви, толкова повече жертви ще трябва да правите. Това ще ви изнерви и ще стане причина за конфликти. А както отдавна е известно, караниците между родителите са нещото, което създава най-много стрес в децата.

Правете пари, а след това деца

Снимка: istockphoto.com

Затова, ако някой се поинтересува за моето мнение по въпроса „първо децата или първо парите?“, позовавайки се на едногодишния си опит ще кажа, че първо трябва да мислите за парите.

Направете си сметките, опитвайки се да си представите най-сериозните сътресения, които могат да настъпят. Пожелавам на всички бъдещи майки лека и безпроблемна бременност, но ако се наложи да останете в болница (особено такава, в което няма да ви карат да си носите чаршафи!), цената на бременността ще се увеличи драстично.

Снимка: istockphoto.com

Имайте предвид също така, че е много по-лесно да се върнете на работа, когато имате някакъв изминат кариерен път. Ако тепърва смятате да се реализирате и се чудите дали първо да родите, недейте да го правите.

В този случай да мислите първо за себе си не е егоизъм, защото ако постигнете най-доброто за своя живот, ще можете да дадете и най-доброто за живота на детето си.