Борбата с тероризма е предизвикателство за демократичните държави днес. Премахването на крайната бедност е една от целите на хилядолетието за развитие. Моралът и ценностните ни системи са съмнителни, подложени на критика. Надеждата умирала последна, но по-скоро в последно време не знаем какво точно се случва с нея. "Корупция" и "алчност" са се превърнали в ключови думи или речникова дефиниция за съвремието.

Светът е отворен, проблемите са общи. Никой не е сам за себе си. Поне не би било редно. Когато сме изправени пред подобни глобални проблеми, са нужни масови действия. Ако трябва да го кажем по български, сговорна дружина планина повдига. 

На Седмицата на модата в Ню Йорк модния бранд VFiles показа на дефилето си лична обвързаност. Моделите бяха врагове на тероризма, на бедността, на алчността. Колекцията е фин, но доста шумен протест срещу бедността, деморализацията, корупцията. Слогани и стикери, които привидно са аксесоар, но в същността си са ключов елемент, който трябва да присъства по всеки от нас. И то не под формата на щамповани дрехи.

Модата е изкуство, в което ние днес вярваме по-силно от всякога. Искаме да вярваме, че красотата наистина ще спаси света. Иска ни се да кажем "Ще!", но ще се спрем на "Дано."