Като вечни оптимисти, в LadyZone вярваме, че хората са красиви създания. Някои с особен усет за животa, резервирани в реакциите и емоциите си, други, раздаващи се до крайност, или пък твърде емоционални, за да понасят трудностите му. Гимнастичката Цвети Стоянова е от тези красиви хора, които разпръскват позитивизъм, предизвикват усмивки и е била причина не веднъж да се чувстваме горди, че сме българи.

На 14.06 тя прави опит за самоубийство, като скача от 6-ия етаж на блока, в който живее. Цвети е приета в Пирогов, където й е извършена спешна операция, заради множеството наранявания на вътрешните органи. Операцията е продължила повече от 1 час, а трима доктори се се борили за живота й. Същият ден, рано сутринта, отборът по художествена гимнастика е отлетял за Тел Авив, където ще се проведе Европейското първенство. Цвети Стоянова не е била включена в отбора. Нейното място е заела резервата Любомира Казанова.

Снимка: БГНЕС



Това ли е причината за крайното решение на Цвети?

Да спреш спортист от спортен лагер е смазващо за него! Какво остава за непозволение да влезе в отбора за голямо състезание. Спортът е красив, но и жесток! Изисква се завидна дисциплина. Не всяка физика издържа, не всяка психика също.

В пост на стената си във Facebook Илиана Раева, председател на Федерацията по художествена гимнастика, споделя:

„За да се спре със спекулациите искам да уведомя обществеността, че Цвети по свое желание отказа да участва на Европейското първенство, въпреки усилията на всички да я разубедим - на момичетата, на Ина Ананиева и моите. Също така и беше предложено от треньорите да пътува с нас на европейското в Израел независимо, че няма да участва, което предложение тя също отказа.”

Разбира се, точно сега е моментът, в който ще се появят много мнения, коментари и крайни изказвания за това какво се е случило. Съседите на Цвети коментират, че невключването й в отбора се е отразило изключително зле на психиката й и я е накарало да вземе такова крайно решение; че в делегацията до Израел има какви ли не хора, дори такива, които нямат отношение към спорта, но за Цвети нямало място. Нешка Робева подкрепя треньорите и твърди, че момичетата в отбора никога не са били пресирани. 

Истината е, че никой не е в обувките на това момиче! И не знае какво точно се е случило в главата й в сърцето й.
 Истината е, че когато се отдаваш на едно нещо безрезервно, искаш да ти се отвръща със същото. Някои хора умеят да правят компромиси, други - не. Дори режимът на спорта не може да вкара в релси емоциите на една жена. Защото те си остават вътре в нея, бушуват в съзнанието и сърцето и. Жената е сложен механизъм, който не може да се поддаде нито на треньорски рестрикции, нито дори на собствените си ограничения. 

Остава ни само да се молим и да се надяваме Цвети да се оправи и да намери път към себе си, който да я прави щастлива!

Цветелина Стоянова е родена на 13 септември 1994 г. в София. Тя е сред основните гимнастички на ансамбъла ни. Световна шампионка в многобоя от Измир 2014, световна вицешампионка на три топки и две ленти пак от първенството в турския град, сребърна медалистка на планетата в многобоя от Щутгарт 2015 и бронзова на три чифта бухалки и две въжета.