"Организаторът им е просто куха градинска лейка!"

Така бяха наречени организаторите на протеста на майките с деца с увреждания, провел се на 6 април пред Парламента. Министър Калфин обяви в ефира на bTV, че човекът, изрекъл тази обида е г-н Славчев, е служител към сигурността и контрола на Социалното министерство. Той се извини на организаторите, участниците и засегнатите и нарече подобно отношение недопустимо.

Авторът на заснетия клип е бил на протеста, защото брат му е с увреждания. Явна наглост и безхаберие от страна на управляващите – това споделя той по повод чутото и заснетото.

Причина за тази обида бил фактът, че в сряда протест не се правел, защото управляващите били ангажирани в Парламента или на заседание на Министерски съвет. Организаторите са обикновени майки, които искат да бъдат чути и да се разбере какви са техните трудности и липси. Майките протестираха, облечени с черни дрехи и носеха черни балони. Имаше родители, дошли от Ловеч, Бургас, Перник, Нови Пазар, Силистра и къде ли още не. Пропътували стотици километри, за да защитят децата си и да поискат полагащите им се права. А след това да чуят и тази обида!

Смешно или обидно?

Кухи лейки ли са всички те  – майките, жените, грижещите се за хора с увреждания? И дали животът не ги е шамаросал достатъчно, че да имат нужда и някой допълнително да ги обижда?

Няма по-голяма болка от тази една майка да гледа страданието на своето дете. А когато това страдание е подсилено от безхаберието на държавата – силата, която тази жена трябва да проявява всеки ден, е безмерна! Постоянно се случва родители да просят помощ и да се молят за полагащите им се по принцип привилегии. И то с едничка цел - за да гарантират правото на достоен живот на децата си. Защо трябва да се случва всичко това? Защо по този начин?