От просторната тераса на стародомодно изискания ми апартамент попивам слънцето и покоя на това благословено място. Отсреща е Женевското езеро - стърчат мачтите на яхтите в марината на Монтрьо и зъберите на швейцарските и френските Алпи. Сама със закуската и мислите си, се чувствам като Чехова героиня в навечерието на санаториална любовна мелодрама. Но ретро излъчването на La Residence – най-старата от общо 4-те сгради на прочутата Clinique La Prairie (CLP) – е измамно. Аристократизмът и традицията са само едното лице на тази световно известна

клиника, основана преди 77 години.


Другото лице ще го открия след малко – супермодерно като апаратурата и патентите, с които медицинският център и SPA&Wellness зоната разполагат; дискретно като подземните коридори, които свързват 4-те сгради на комплекса; дружелюбно и грижовно като хората, работещи тук – от камериерките и шофьорите до най-висококвалифицирания лекар...

Клиниката La Prairie е много, много специално място. Тук през 1931 г. д-р Пол Ниханс изобретява своя революционен метод на лечение – предвестник на днешните терапии със стволови клетки. Даровитият швейцарски лекар, племеник на пруския крал Фредерик Уилям III, се притичва на помощ на свой приятел, чиято пациентка бере душа в болницата в Лозана след операция на щитовидната жлеза. Следвайки принципа, че “подобното лекува подобно”, д-р Ниханс нарязва на малки парчета жлеза от теле и я инжектира в организма на младата жена. Тя буквално за часове се оправя и живее чак до 89-годишна възраст.

А лекарят продължава да експериментира – вече с клетките на агнешки ембриони, докато през пролетта на 1953 г. не го извикват по спешност във Ватикана, за да лекува Папа Пий XII. Успешното оздравяване на папата донася на д-р Ниханс и на клиниката La Prairie за броени дни световна слава. В сградата, където сега си пия чая (и която е разполагала по онова време всичко на всичко с 15 стаи, някои дори без баня) започват да се стичат знаменитости от ранга на

Чарли Чаплин, Марлене Дитрих, Франк Синатра, Чърчил,

Де Гол, Аденауер, “бащата на Европа” Роберт Шуман, саудитския крал Ибн Сауд, Съмърсет Моъм... Д-р Ниханс лекува с инжектиране на ембрионални клетки в продължение на десетки години. През това време пациентите му установяват, че се чувстват по-млади и енергични, и се завръщат отново и отново. Така възниква идеята за ревитализация на организма и забавяне на стареенето – запазена марка на клиниката до ден днешен. След пенсионирането на видния лекар през 1966 г., наследниците му продължават с клетъчната терапия – до 1988 г., когато международен екип патентова т.нар. CLP екстракт. Той е подобрена, високотехнологична версия на някогашното изобретение на д-р Ниханс – пак на базата на клетки, но от черния дроб на ембрионите на черни овце, селектирани и гледани в специална ферма към клиниката. Екстрактът, който се произвежда в лабораторията към клиниката, усилва имунната система, стимулира само-възстановяването на организма, ефективно го подпомага при тежки болести като хепатит B и С, СПИН, след химиотерапия.

Снимка: Мира Баджева
Ексклузивната 6-дневна програма “Ревитализация” е най-скъпият пакет, предлаган в Clinique La Prairie и струва внушителните 18 000 долара. Добре било да се повтаря всеки 2 години – след 40-годишна възраст, не по-рано. В цената влизат щателните медицински прегледи и изследвания през първите 2 дни, инжекциите с патентования CLP-екстракт през следвашите 3 дни, настаняването за седмица в условията на 5-звезден хотел, храненето в диетичния гурме ресторант, консултациите с лекуващ лекар, с диетолог, дерматолог и персонален треньор, достъпът до басейна, сауната и фитнеса. Beautymed-центърът предлага още аквагимнастика, стречинг и йога, тайландски  и аюрведа масажи, лечебна хипноза, но за пребогатата гама от anti aging, beauty и SPA процедури се заплаща отделно.

Затова не е чудно, че в клиниката край Монтрьо случайни или бедни хора няма – днес тук може
да срещнеш Горбачов или Назърбаев, Марадона или Мадона, Ален Делон

или Питър Устинов, американски магнати, арабски шейхове, руски новориши, китайски богаташи... Но по-вероятно е да не ги срещнеш. Понеже всичко тук е подчинено на конфиденциалността и осигуряването на privacy за пациентите. Хората не идват в тази клиника, за да се социализират, а обратно – да се скрият. Затова тук се опитват да улеснят максимално изолацията им и плавното “разминаване” в зоните за отдих и терапия. Апартаментите и стаите са общо 59, а за гостите се грижат 200 души. Всяка сутрин закуската ви се сервира в стаята (какво точно да съдържа, поръчвате предния ден) - по същия начин може да се наслаждавате в усамотение на обедите и вечерите си. Дори във фитнеса се ходи със запазен час. 70% от пациентите, подложили се веднъж на лечение в елитната клиника, идват пак след време.

Здравословната гурме кухня е едно от най-забележителните неща тук – нискокалоричното меню е невероятно вкусно. То се сменя 4 пъти в годината – според сезона – и е в 3 варианта: нормално меню до 1800 калории дневно, диетично – до 1200 калории, и вегетарианско. Гостите могат да избират на обед и вечеря сред 3 предложения за ордьовър, 2 – за основния ястия и 3 – за десерт. Диетичната храна се готви без захар и мазнини, а порциите са малки. Но храненията са пълноценни и 4 на ден: закуска, обед, следобеден чай с плод/кейк, вечеря в 7 часа. Дори да сте тук с пакет “Управление на теглото”, диетолозите няма да ви посъветват да сваляте повече от 2-3 килограма седмично. Вкъщи пък ще ви препоръчат да продължавате да сваляте най-много до 2 кг за месец.

Тъй като важна част от философията на клиниката е индивидуално скроеният план за третиране на всеки отделен пациент, диетологът е един от първите ви лични консултанти. Той ще ви разпита подробно какви са предпочитанията и нуждите ви, ще помогне да изберете менюто си, ще ви насочи как по-късно да задържите постигнатите с лекота (при този режим на хранене и движение) резултати. Трябва да се яде балансирано и бавно, да се дъвче добре, да се прави разлика между глад и апетит, и, най-важното, трябва да се съхрани удоволствието от храненето, категорични са в клиниката.

Това никак не е трудно при тукашните кулинарни вълшебници – установявам го от първа ръка, надничайки из всички скрити ъгълчета в кухнята на шеф-готвача Жан Бернар Мураро.
Другото местно тайнство е козметиката. В тази клиника през 1978 г. е създадена елитната козметична марка La Prairie. Кремовете й още носят като емблема върху опаковките си живописната сграда La Residence, макар през 1984 г. собственикът на клиниката Армин Матли да продава козметиката La Prairie. Скоро обаче мястото й  заема нова марка, патентована в тукашната лаборатория – Swiss Perfection. Тя също е разработена с клетъчна технология, на базата на естествени съставки – корени на цветето „ирис”.

С парите от продажбата на козметиката La Prairie Армин Матли пък построява последните 2 модерни здания от днешния комплекс, разположен на цели 27 300 квадратни метра. На 4500 км.м. от тях (с тераси на три нива) се шири най-новата придобивка на клиниката – Центърът за таласотерапия и wellbeing, открит през 2005 г. През последните години той жъне триумфални успехи – наградите World’s Best Medical SPA на британското списание Sunday Times, Best European Medical SPA от европейското SPA изложение в Монако, първо място в категорията Best Destinaton SPA, присъдено от читателите на сп. Condе Nast Traveller.

Медицинският център Clinique La Pairie пък разполага с 60 специалисти и има репутацията на световен лидер в областта на превантивната медицина и anti-aging терапията. Тук се правят всички видове операции, с изключение на сърдечни и мозъчни. На изключително високо ниво са пластичната, естетичната и денталната хирургия.

След 4 дни експериментален журналистически престой в елитната клиника се връщам в София и се поглеждам в огледалото – с 1 кг по-лека съм, кожата ми сияе и изглеждам с години по-млада, без да са ми инжектирали от скъпия овчи чернодробен екстракт. И това почти не е шега.