В края на миналата година с един приятел се зарибихме по “Fortnite”. Ако нямате никаква представа за света на видеоигрите, може да не сте чували за тази, но иначе е почти невъзможно. “Fortnite” е един от най-големите феномени - играта е 100% безплатна, но въпреки това направи създателите си милионери.

Идеята е съвсем елементарна – 100 човека попадат на един остров, където има множество оръжия и целта е да убият всички останали. Може да се играе самостоятелно или в отбори по 2, 3 или 4 души.

Моята дъщеря е само на 6 месеца, така че не може да играе, но синът на моя приятел е на 11 - точно възрастовата група, която е най-запалена по играта. Често играем с него и с негови приятели, така че веднага ми направи впечатление, че играта с дете е съвсем различна от играта с възрастен.

Ето 7 неща, с които неминуемо ще се сблъскате, ако играете на „Fortnite“ с дете.

1. Правилните термини

Малките играчи са доста по-напреднали от нас като става дума за използване на интернет. Аз бях на 12 години, когато за пръв път седнах пред компютър с интернет в работата на майка ми. Сега малките всяка вечер си лягат с YouTube на телефона.

Снимка: Getty Images

Съответно много държат да се използват правилните термини за нещата в играта. Например като кажем „сандък“, веднага ни поправят, че се казва „чест“ (от англ. chest). Не убиваме опонентите, а ги „килваме“ (от kill) и не се спускаме с парашути, а се „глайдваме“ (от glide).

2. Ти по-добър ли си от мен?

Първият въпрос, който всеки малък играч ще ви зададе, е дали сте по-добри от него в играта. Правилният отговор е „не“, разбира се.

Малките много рядко признават, ако някой е по-добър от тях и ще се държат все едно ви превъзхождат, дори накрая броят „килове“ да е 7:1 във ваша полза.

А много често действително ще са по-добри от вас. Едно от момчетата, с които играем най-често, е само на 7 години, но е машина за убиване в играта. И как иначе – играе от 2 години, или по-голямата част от съзнателния си живот.

3. Виж ме как "едитвам"!

Едно от най-важните умения във „Fortnite” е това да строите. Или както е правилният термин – да „едитвате“.

Снимка: Getty Images

Когато за пръв път играете със 7-8 годишен, задължително ще трябва известно време да гледате колко бързо може да построи стена, да ѝ сложи врата, прозорец и арка. После ще ви демонстрира как се строи малка крепост, от която да стреляте по опонентите.

Какво още може да очаквате, ако седнете да играете с детето си на "Fortnite", може да прочетете на следващата страница >>>

 

 4. Не ми кради „кила“/“лута“!

Най-голямата обида за всеки непълнолетен (а вероятно и за по-възрастните) играч на “Fortnite” е да довършите опонент, който той вече е омаломощил преди това.

Причината е, че всеки елиминиран опонент качва нивото ви в играта. Освен това елиминираните играчи пускат всичко, което имат в инвентара си и може да намерите по-добро оръжие или амуниции. Това, ако не сте разбрали, че нарича „лут“ и неприкосновеността му във “Fortnite” е свещена.

5. Няма такова нещо като стратегия.

Когато аз и моят възрастен приятел играем, винаги си имаме стратегия как да се сдобием с по-добри оръжия и какви позиции да заемем, така че да е по-трудно да ни открият. Нашият принцип е, че не е важно да убием много хора, а само последния, защото това ни гарантира победа.

Снимка: Getty Images

С малките не е така. За тях висенето по храстите е загуба на време и предпочитат да тичат с главата напред срещу опасността, за да имат възможност да участват в повече битки. Няма смисъл да се опитвате да им обясните защо е по-добре да не атакувате опонентите в този момент.

6. А ти колко „скина“ имаш?

Както казах, играта на “Fortnite” е безплатна. И въпреки че абонаментът не струва нищо и не можете да си купувате по-добри умения или оръжия, създателите на играта правят милиони, и то най-вече от децата.

Играта редовно предлага нови персонажи, с които можете да играете („скинове“), които се купуват с V-BUCKS. V-BUCKS пък от своя страна се купуват със съвсем реални пари и никак не са евтини. 1000 от тях струват около 15 лева, а повечето „скинове“ струват по около 2500 V-BUCKS.

Снимка: Getty Images

По-малките играчи чувстват свой дълг да притежават всеки нов „скин“, който излиза и после с гордост ги сменят, за да ги демонстрират, въпреки че „скиновете“ нямат никакво значение за самата игра.

7. Ще ми „гифтнеш“ ли това?

Най-лошото е, че „скиновете“ могат да се подаряват („гифтват) и все още не съм играл с по-малки потребители, които да не са ме молили да им „гифтна“ един или друг. А, както вече казах, V-BUCKS са твърде скъпи, за да можете да ги раздавате наляво и надясно.

Много е тъжно, когато някое хлапе започне да ви се моли да му подарите някой „скин“. Но трябва да проявите твърдост, защото един никога не стига. Аз се излъгах и подарих 1-2 „скина“ на сина на моя приятел. И сега всеки път, когато му откажа, усещам, че ми е много сърдит. ☹