Трябва да призная, че дълго време свързвах думата феминизъм с късо подстригани крещящи жени, които отказват да се бръснат под мишниците и мразят мъжете, защото „всички са свине“. И аз, като една от въпросните „свине“, никога не съм се асоциирал с феминизма. Неотдавна обаче ми беше съобщено, че не само съм феминист, но и съм радикален такъв.

Сигурно си спомняте как преди 4 месеца писателката Джоан Роулинг „шокира“ целия свят, като съобщи, че има само два биологични пола. Тогава тя беше наречена трансфоб, TERF (което по това време нямах представа какво значи) и някои много по-жестоки думи, включително считаната за най-обидна дума за женски полов орган, която няма да повтарям, макар че имаме много подходящ еквивалент в българския език.

След коментарите на Роулинг споделих, че съм съгласен с нея за двата биологични пола и също бях наречен TERF. Сега вече нямаше как да не проверя какво е това и се оказа съкращение, значещо „радикален феминист, който изключва транссексуалните“.

Досега не бях наричан „радикален феминист“, но щом трябва да съм такъв, ще бъда и не виждам никакъв проблем. Винаги съм уважавал жените, но след като се запознах с проблема, осъзнах, че това, което се случва, е нова атака срещу женската идентичност.

Снимка: istockphoto.com

Нямам против да съм радикален феминист, защото в продължение на години жените са се борили думата „жена“ да е повод за гордост.

Живеем в свят, в който до неотдавна, а на някои места дори днес, жената е считана за по-низша от мъжа. И когато използваме думата „жена“, става дума за човек с женски полови белези.

Да се родиш в женско тяло се счита за проклятие от много култури или наказание за грехове в минал живот. Библията ни учи, че жената трябва да се „покорява“ на мъжа и допреди само 100 години жените не са можели да имат право на участие в политическия живот никъде по Земята. А пък до средата на миналия век женският оргазъм се е приемал за тема табу.

Ако днес има хора, родени с пениси, които искат да бъдат приемани за 100% жени, то това е възможно само защото милиони биологични жени са се борили и са отстоявали правата си, за да се превърне думата „жена“ в повод за гордост, а не за срам.

Снимка: istockphoto.com

Нямам против да съм радикален феминист, защото жените твърде дълго са приемани просто за „хора с вагини“.

А именно това прави и идеологията на транс активистите, която толкова много вбеси Роулинг. Те считат, че думата „жена“ трябва да включва и хората, които се определят като жени, макар да имат мъжки полови белези. За тях пенисът може да е както мъжки, така и женски орган (на когото каквото му се падне), а цикълът е само физическо състояние, което някои жени и мъже имат, други нямат.

Само че тялото не е просто някаква случайност, а има изключителен ефект върху живота на човек. Когато някой, роден в мъжко тяло, заяви, че не приема менструацията за нещо „женско“, защото е жена, а никога не е менструирал/а, този човек краде едно от най-уникалните (вълнуващи, плашещи, специални… поне доколкото съм чувал) първи преживявания в живота на жената.

Снимка: istockphoto.com

Нямам против да съм радикален феминист, защото да си жена не е усещане, идея или абстракция.

Знам го, защото да си мъж също не е. Аз нямам усещането „мъж“ в главата си, а се считам за такъв, защото тялото ми е такова. И тялото ми ми влияе дълго преди да започна да се осъзнавам като личност.

Ако оставим биологията на заден план, както усилено се борят транс активистите, тогава какво прави един мъж „мъж“ и една жена „жена“? Нима един човек е мъж, защото харесва жени и обича спорт? Къде поставя тази идея хомосексуалните мъже? Къде поставя и мен, като се има предвид, че никога не съм имал влечение към спорта?

По същия начин няма нищо, което да спира една жена да се интересува от същите неща, от които се интересува и мъжът. Това, че гледа футбол или спи с жени, не я прави по-малко жена, защото да си жена не е някаква идея или модел на поведение. Да си жена не означава да обичаш розовия цвят, да пиеш вино и да клюкарстваш зад гърба на приятелките си. Всичко това са стереотипи, които по някаква причина транс активистите искат да превърнат в определящи за същността на жените.

Снимка: istockphoto.com

Нямам против да съм радикален феминист, защото дори днес мъжете са по-привилегировани от жените.

Ще ми се да кажа, че не е така, но би било лъжа. И, отново, като казвам мъже, имам предвид хора с пениси и мъжки полови белези.

Отличен пример за това са братята Уашовски, които днес са транссексуални сестри. Когато обаче направиха трите си високобюджетни филма от поредицата „Матрицата“, все още ги считахме за мъже? Дали щяха да успеят да получат зелена светлина за толкова амбициозен филм, ако бяха родени без пениси и бяха считани за жени? Сами преценете, но имайте предвид, че първата жена, която прави филм за над 100 милиона долара, е Катрин Бигалоу и то през 21 век. По-късно тя стана и първата жена, която спечели наградата „Оскар“ за режисура, което доказва, че пенисът няма значение за таланта, но е изключително важен по отношение на това дали ще получиш възможност да осъществиш идеите си.

Снимка: istockphoto.com

Нямам против да съм радикален феминист, защото съм длъжник на жените и това е най-малкото, което мога да направя.

Надявам се, че никога не съм проявявал сексизъм и никога не съм се държал неуважително към жена, но знам, че вероятно не е така. Аз съм продукт на едно поколение (надявам се едно от последните), при които мъжът се счита за по-ценен от жената. Първото мъжко внуче, продължителят на рода и т.н.

Вярвам, че ще мога да прекъсна това, ако някога имам деца и няма да позволя, поне доколкото ми е по силите, жените да бъдат определяни като „хора, които менструират“, „хора с вагини“ и „мъже без пениси“. Намирам за оправдано да се гневя, когато една биологична жена като Роулинг (която в случая е и любимата ми писателка) бива подложена на тормоз и онлайн агресия, само защото отказва да се отрече от нещата, които я правят жена и да признае, че е точно толкова жена, колкото един едър, брадат и космат човек с пенис.

Затова, да, приемам, че съм „радикален феминист“ и с гордост ще продължа да бъда такъв.

 

Редакцията на ladyzone.bg е готова да публикува и други мнения по темата - пишете ни на: [email protected]